Očekávanou a velmi oblíbenou tradicí je průvod Tří králů v Kladrubech, kteří se vždy 6. ledna vydají po městě a navštěvují tamní obyvatele. Lidé je rádi vítají a dají jim na cestu malé pohoštění. Odměnou jim pak kromě díků bývají jedinečná a originální přání do roku 2018. Obyvatelé Kladrub si je většinou pečlivě schovávají, jako například rodina Moniky Šavlové.

Koledníci v Kladrubech.Zdroj: Monika Šavlová

„Schovávám si je už od roku 1991, každé je krásné, originální a s láskou vyrobené. Chtěla bych poděkovat Národopisnému spolku Kladruby za krásné zážitky a všem členům spolku i jejich rodinám a přátelům přejeme jen to nejlepší do dalších let,“ uvedla Šavlová.

Tříkrálová sbírka proběhla už v pátek v podvečer také v obci Lestkov, kterou organizuje spolek Pomozme si sami a místní obecní úřad. Děti v kostýmech Kašpara, Melichar a Baltazara obešli s pokladničkou obec. V sobotu odpoledne sbírka pokračovala v osadách Vysoké Jamné, Stan, Hanov, Vrbice, Domaslav, Olbramov a Zádub. Výtěžek sbírky bude použit na další etapu oprav kostela sv. Prokopa v Lestkově.

V Muzeu Českého lesa se uskutečnil tříkrálový koncert. Závěrem přišli i tři králové.
Muzeum rozezněl tříkrálový koncert