Na registr se s prosbou o pomoc, jak zveřejnil na svých webových stránkách Český rozhlas, obrátili zoufalí rodiče. Registr jejich prosbu zveřejnil na sociálních sítích. “V současné době jsme s Milánkem hospitalizováni v Motole z důvodu remise akutní leukémie AML,” uvádějí rodiče ve výzvě. “Vrátila se mu po půl roce. Z důvodu agresivity jeho nemoci musel okamžitě podstoupit chemoterapii a poté bude muset hned navázat ne léčbu, a to výměnou kostní dřeně. Nemůžeme čekat, máme zhruba dva až tři měsíce do transplantace a zatím nemáme vhodného dárce.”

Konec sezony na zimním stadionu. Foto: Facebook města Stříbra
Venkovnímu kluzišti sezona skončila

Rodiče ve výzvě dále poprosili, aby se lidé, kteří by chtěli pomoci, zapsali do registru dárců. Jak uvedla pro webové stránky Českého rozhlasu Klára Conková z Českého národního registru dárců kostní dřeně, Milan patří mezi několik desítek dětí, které se v současné době léčí kvůli rakovině v motolské nemocnici. „Teď má další kolo chemoterapií a na ty se bude muset navázat transplantací, bez ní se tento typ nepodaří doléčit,“ uvedla a dodala, že na výzvu rodičů lidé zareagovali větším zájmem o zapsání do registru. Tam se může zaevidovat každý mezi 18 až 35 lety věku, s hmotností více než 50 kilogramů. Zároveň nesmí dlouhodobě užívat žádné léky, s výjimkou antikoncepce a léků na sezónní alergie.

Jak Deníku ve středu řekl Milánkův otec, vhodný dárce se zatím nenašel. “Jsme teď všichni v motolské nemocnici u Milánka. Dárce pro něj stále hledají. Děkujeme všem, kteří zareagovali, ale nezlobte se, více vám neřeknu, jsme z toho hodně unavení a nemáme ani náladu se více svěřovat. Pochopte, je toho na nás moc,” uvedl.

Ze soudního jednání.
Mohl se ovládat, řekl o obžalovaném soudní znalec