Kromě dálkového přivaděče, který povede od vodojemu v Trpístech, nechá obec udělat také jednotlivé domovní přípojky ke všem obytným stavením ve Sviňomazech.

„Je to v současnosti naše největší investiční akci, na kterou už jsme dostali dotaci z Plzeňského kraje,“ řekl Deníku starosta Trpíst Josef Pavlas s tím, že dotace činí 2,4 milionu korun.

Jak dále starosta uvedl, ve Sviňomazech už je delší dobu nedostatek pitné vody. Vodovod ve vesnici doposud není, lidé čerpají vodu z vlastních studní. „Přivaděč začneme dělat ještě v letošním roce, přibližně za měsíc. Je to zhruba na vzdálenost jednoho kilometru, kde bude třeba také překonat plynovod s ropovodem, které v lokalitě vedou. Celá akce je posle projektu plánována do poloviny příštího roku,“ dodal starosta.

Kapličky v obci Trpísty.
Kapličky v Trpístech jsou po rekonstrukci

Letos by měla nechat obec udělat přivaděč a příští rok přijdou na řadu přípojky k jednotlivým domům ve Sviňomazech. Těchto přípojek bude 22, ke hranicím pozemku všech obytných objektů v obci. Zda se majitelé domů dále napojí, to už bude záležet na jejich rozhodnutí.

Celkové náklady na vybudování dálkového přivaděče a přípojek ke hranicím pozemků jsou kolem pěti milionů korun, zbývající částku hradí obec ze svého rozpočtu.

Přivaděč povede od vodojemu v Trpístech, který nechala obec zrekonstruovat před dvěma roky a kde jsou dvě nové akumulační nádrže. „Protože jsme připravovali dvě bytové zóny, museli jsme kapacitu vodárny zvýšit, takže vody je teď dostatek pro obě naše obce,“ doplnil starosta.