V České republice pobývají několik týdnů a postupně navštěvují příslušníky vietnamské komunity v několika českých lokalitách. Restauraci na tržnici provoněl dým z vonných tyčinek, pod slavnostním nápisem vévodila dekoraci socha Buddhy, kolem které byly rozloženy květiny a mísy s ovocem. To podle Hoang Van Thana, předsedy vietnamské komunity na Tachovsku, bývá při bohoslužbách kvůli duším zemřelých. "U nás bereme úmrtí jako skutečnost, že vznikne jiný život. Zemřelý nás tedy úplně neopouští, ale jakoby stále byl s námi," vysvětlil.

"V České republice nemáme žádný buddhistický chrám, takže jsme bohoslužbu připravili v prostorách restaurace tady na tržnici ve Svaté Kateřině," sdělil nám předseda Svazu Vietnamců v Tachově Hoang Van Than s tím, že přáním komunity, nejen tachovské, je, aby se v brzké době buddhistický chrám v Česku vybudoval.

"Zatím postupně shromažďujeme peníze. Ještě ale nemáme vhodný pozemek, ale předpokládáme, že chrám by měl stát v Praze," uvedl. Jeho slova potvrdila také Luu Ngoc Hung, která do Svaté Kateřiny s mnichy a náboženskou skupinou přicestovala. "Je to vlastně jeden z cílů, který jsme si stanovili. Teď ale momentálně cestujeme po republice, abychom se s našimi krajany modlili při bohoslužbách," dodala Luu. Cílem bohoslužby ve Svaté Kateřině bylo podle Hoanga především vyslovit společně s mnichy přání, aby se všem dařilo.

"Aby byli všichni naši krajané zdraví, aby šly dobře obchody, aby nás provázelo štěstí. A také abychom nezapomněli, odkud pocházíme, z jaké země jsme do Čech přijeli a aby se měli dobře naši blízcí ve Vietnamu," uvedl předseda Svazu Vietnamců v Tachově. Největší přání zdraví a všeho dobrého však podle něj při bohoslužbách směřují k dětem. Do Česka přicestovali mniši ze Saigonu. "Pobýváme tady několik týdnů a střídáme se zde. Máme tady dlouhodobý úkol, a to vybudovat buddhistický chrám pro Vietnamce žijící v České republice," řekl nám jeden z nich. V Česku se mu líbí. "Vaše země je velice pěkná, má hezkou přírodu a bohatou historii a kulturu. Všude se tady setkáváme se vstřícnými a příjemnými lidmi," vyjádřil se buddhistický mnich před bohoslužbou ve Svaté Kateřině.