Problémy s chováním dcery Miriam přiznává také její biologická matka.Oba odsouzení se odvolali ke Krajskému soudu v Plzni, ten rozsudky zrušil a případ znovu přidělil tachovskému souduNové líčení začalo v listopadu, pokračovat bude v lednu.

„Já jsem dostal původně dvacet měsíců s podmínečným odkladem na tři roky, moje žena sedm měsíců na jeden rok,“ upřesnil nám Milan Lantaj. Dceru Miriam měli s manželkou před třemi roky týrat tím, že ji nepřipravovali jídlo, zamykali v pokoji, otec ji měl občas bít. „Dcera ale lhala všem ve svém okolí, všechno si vymyslela,“ tvrdí otec.

Problémy podle něj začaly, když dnes téměř patnáctileté slečně byly tři roky a on se rozváděl se svojí první ženou. „Tehdy jsme bydleli v Ostrově nad Ohří. Volali mi ze školky, že dcera se straní kolektivu, nejí a sedí sama v koutě. To bylo poté, co od nás moje první žena odešla,“ řekl nám Lantaj.

Soud přidělil Miriam do péče otci. „Problémy s chováním byly neustálé, vše se vyhrotilo, když jsem založil novou rodinu. Dcera často říkala, že nás nenávidí, ale nikdy se nevyjádřila, proč. Dělala různé naschvály, třeba rozstříhala záclony, utrhala hlavy panenkám a pomlouvala nás,“ tvrdí otec.

Lantajovi vyhledali pomoc u psychologa. Po poradě s kurátorem umístili Miriam do diagnostického ústavu ve Staňkově. „Tam ale dlouho nebyla, vzali jsme si ji zpátky. Problémy pokračovaly a stupňovaly se.“

Podle vyjádření otce schovávala Miriam připravené svačiny například do skříně mezi čisté prádlo. Nerada se podle něj myla a převlékala. Jak vyplývá z výpovědí v soudních protokolech, do školy chodila oblečená v čistých věcech, ale na záchodě se převlékala schválně do starého a často nečistého oblečení.

Úřady začaly případ Lantajových projednávat v roce 2005. U soudu vypovídalo několik svědků, mezi nimi psycholog, kurátor, učitelky ze školy, kam Miriam Lantajová docházela. „Vím, že soud začal celou záležitost znovu projednávat, ale dohodli jsme se, že se k případu vyjadřovat nebudeme,“ řekl nám ředitel Základní školy Zárečná v Tachově Zdeněk Hnát.

V prosinci loňského roku soud vyslechl také biologickou matku Miriam Lantajové, Natašu Gütherovou. „Jeden z důvodů, proč jsme k novému líčení přistoupili po delší době, bylo, že dívka žila nějakou dobu u své matky v Nizozemsku,“ vysvětlil soudce Josef Junek.

Biologická matka sdělila soudu, že s dcerou měla v Nizozemsku podobné problémy. „Dcera říkala, že jí otec bil někdy páskem. Pan Lantaj byl někdy prchlivý, tak tomu i věřím. Ale Miriam je osobou, která docela věrohodně lže. U kamarádky v Holandsku popisovala, jak ji týrám a jak se k ní nevhodně chovám a že se mě bojí. Občas s ní problémy mám, nechce mi kolikrát vysvětlit, kde byla a proč. Občas zjišťuji, že lže,“ vypověděla matka.

Miriam Lantajová žije v současné době u svých prarodičů na Karlovarsku. Okresní soud čeká na zprávu soudního znalce. Ten by měl posoudit, jestli Miriam trpí nebo v minulosti trpěla nějakou psychiatrickou poruchou, která by vysvětlovala její chování.

„Líčení bude pokračovat pravděpodobně v druhé polovině ledna, až bude znalecký posudek vyhotoven a až se s ním všechny strany seznámí,“ uvedl soudce Junek.