Soutěž pořádalo Střední odborné učiliště a Základní škola Kostelní v Plané. „Perník patří do české kuchyně a je tradičním pokrmem. Na jeho přípravu a zdobení existuje snad tisíc receptů," uvedla organizátorka soutěže Iva Holá.

Do plánského učiliště si přijeli zasoutěžit žáci ze Stodu, Domažlic, Plzně a Mariánských Lázní. „Při soutěži panovala výborná atmosféra a někteří si přivezli napečené perníky vlastních tvarů," sdělila Holá s tím, že vítězem letošního v pořadí už druhého ročníku se stalo družstvo ze Stodu pod vedením Marty Zoubkové. „Našemu týmu uniklo třetí místo o jeden jediný bod, ale nám to nevadilo. Podstatné je totiž nejen umístění, nýbrž i celková pohodová atmosféra během soutěžního klání a možnost sbírat nové zkušenosti od ostatních," popsala. Z pořádajícího učiliště se do soutěže zapojily Libuše Šulitková a Kristýna Koubová.

Zdobení perníčků přihlížela také starostka Plané Martina Němečková. „Můj vztah k této škole je velice úzký, dvacet let jsem zde pracovala. Proto mě pozvali, jako přihlížejícího čestného hosta. Zároveň mojí vášní je právě také zdobení perníčků. Mohu tedy posoudit, že žáci se s tím vypořádali velice dobře," řekla.