Přestože se na náměstích, ale i před obchodními centry začíná rozjíždět prodej vánočních stromků, každoročně se najdou lidé, kteří si pro něj zajdou s pilkou do lesa a raději tak riskují tučnou pokutu. „Z našich lesů již nyní prodáváme vánoční stromky za lidové ceny, ale někteří lidé, si ho prostě koupit nepůjdou. Proto jsme v těchto dnech posílili dozor v lesích a zároveň učinili řadu preventivních opatření, abychom před takovými lidmi ohrožené stromky ochránili. Je smutný výsledek naší práce, když se roky staráme o jehličnany v lesních školkách a zloději nám ty krásné ukradnou," uvedl prokurista Lesů města Stříbra Vladimír Souček.

Lesníci a majitelé lesů jsou tak nuceni provést některá opatření, kterým nenechavým zlodějům znepříjemní jejich výpravu do lesa. „Víme o lokalitách, kde rostou pěkné stromky a víc je hlídáme. Hlídka nejčastěji vyjíždí na Butov, k Sulislavi a k Vrbicím. Často stačí za šera dojet na místo k lesu, zhasnout motor auta a chvíli počkat. Obvykle se dřív nebo později někdo v houští se stromkem ukáže," uvedl Vladimír Souček.

A jaké postupy proti krádežím nejčastěji lesníci používají? „Mezi účinné formy obrany patří prostřih větví stromků, aby se snížila jejich estetická hodnota. Stromkům to neublíží, samy se znovu zacelí, ale zloděje to odradí, protože stromek už není krásný podle jeho představ. Používáme také speciální chemický postřik, který se aplikuje na na špičky a větve. Za normální teploty venku není cítit a na stromku ztuhne, ale v pokojové teplotě po pár hodinách začne nepříjemně zapáchat. Pokud si jím zloděj potřísní kalhoty nebo koberec v obýváku, je vše na vyhození," podotkl dále prokurista stříbrských lesů.

Pokud už zloděje při činu lesní stráž chytí, je důležité ho zpravidla odhalit ještě před tím, než stihne vložit stromek do auta. „Jakmile je stromek v autě, dokazování je složité. Řidič je schopen se bránit někdy až absurdními výmluvami a přestupek se musí řešit přes přestupkovou komisi. Blokovou pokutu ale mohu udělit přímo na místě. Ta může být až tisíc korun, ve správním řízení pak patnáct tisíc," uzavřel Vladimír Souček.

Zabránit zlodějům v jejich řádění po lesích se snaží i Policie České republiky. „Jsme letos domluveni s majiteli lesů a lesní stráží na pomoci při odhalování zlodějů vánočních stromků. Naše hlídka bude pravidelně zajíždět do vytipovaných prostorů lesních školek a remízků a kontrolovat v nich dění. Pokud zloděje se stromkem chytíme, hrozí mu pokuta až do výše pěti tisíc korun," řekla k tématu tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Jaroslava Hohlová