Komunální politici z Plané budou 26. října vybírat názvy čtyř nových ulic v obytné zóně Planá–sever. Do uzávěrky soutěže poslalo své nápady patnáct občanů. Někteří byli superpilní a navrhli názvů celé desítky. „Objevovaly se názvy inspirované přírodou, jako třeba Lipová, byly tam i názvy květin, ale také návrhy střízlivě popisného charakteru, jako třeba Jižní, Severní, Příčná,“ zmínil starosta města Karel Vrzala.

Celkem se sešlo 190 návrhů, některé se ale vícekrát opakovaly. Pro konečné posouzení bylo vybráno 35 názvů. „Chtěli jsme hlavně jednoslovné. Mým favoritem, protože ve zmíněné lokalitě vždycky bylo pole, je název Polní,“ říká Vrzala. Podle něj ale starostenský názor nebude rozhodujícím. „Je nás patnáct zastupitelů, budeme hlasovat, a tak může vyhrát jakýkoliv název,“ říká.

Vrzala zastupitelům doporučil, aby se při výběru názvů ulic vystříhali takových, kde figurují jména osobností. „Do budoucna může takový výběr přinést problémy. V Plané třeba máme dodnes Fučíkovu ulici a Fučíkovo sídliště. Objevily se snahy o přejmenování, jelikož se vyskytly spekulace, že Julius Fučík byl zrádce. Nikdo však nepřinesl relevantní důkazy, a tak záležitost zůstala dodnes bez rozuzlení,“ popisuje starosta Plané. Dalším důvodem, proč nebyl Fučík z cedulí vymazán, je ryze praktický.

„Kdyby se změnil název ulice, kdovíkolik stovek občanů by si muselo dojít na úřad pro novou občanku. Asi by nám moc nepoděkovali,“ vysvětlil starosta. Na otázku, zda by si nepřál, aby se některá z nových ulic jmenovala Vrzalova, odpovídá první muž zdejší radnice zamítavě. „Sám bydlím v ulici, která se jmenovala původně Stalinova, pak Dubčekova, potom Česko–slovenského přátelství, teď je aktuální název Zahradní. O nic takového nestojím,“ tvrdí. Druhé kolo výběru se uskuteční na 9. zasedání zaastupitelstva 26 října. Název bude schválen, pokud pro něj bude hlasovat vždy alespoň osm zastupitelů.