V Tachově organizuje výuku Univerzity třetího věku Regionální vzdělávací a informační středisko. „A to již od roku 2008. Během těchto let mohli senioři navštěvovat obory jako je například Astronomie, Dějiny výtvarného umění, Dějiny literatury, Evropská kulturní a duchovní studia či Biomedicína,“ uvedla koordinátorka odborného vzdělávání Revisu Petra Terčová a dodala, že v akademickém roce 2019/2020 pokračuje obor Putování historií Tachovska pod záštitou Muzea Českého lesa v Tachově.

„V zimním semestru tohoto akademického roku jsou přednášky zaměřeny zejména na pohřby a pohřbívání. Studenti se dozví o stopách pravěkého pohřbívání na našem okrese, ale čeká je i terénní vycházka po místních náhrobcích,“ doplnila.

V letním semestru pak studenty čekají přednášky týkající se zajímavých období dějin Tachovska, jako je například obsazení Tachovska americkou armádou nebo život v blízkosti železné opony.

O studium Univerzity třetího věku je po celou dobu mezi seniory z Tachovska zájem. „Jsme nadšeni, že studium je mezi tachovskými seniory oblíbené a každý rok přichází k zápisům nejen stávající studenti, ale i úplně noví,“ potvrdila Alexandra Hrušková, ředitelka REVISu s tím, že předchozí studium oboru není podmínkou, noví studenti se tedy mohou bez obav přihlásit.

Také ve Stříbře vypisuje Univerzita třetího věku pro studenty obor spjatý s historií. V akademickém roce se od podzimu začne vyučovat obor Genealogie, jak už název napovídá, tedy výuka zaměřená na rodokmeny, jejich sestavování a pátrání po předcích.

Zájemci o studium mají zhruba měsíc na rozhodnutí, zda se do dalšího vzdělávání pustí. Termín zápisů je totiž v obou městech stejný.

V Tachově se zápis koná v úterý 3. září od 10 do 16 hodin v budově REVISu. Ve Stříbře je to ve stejný den od 9 do 11.30 hodin v budově Městského úřadu.

Noví studenti budou potřebovat pasovou fotografii a občanský průkaz, stávající studenti index a občanský průkaz. Podmínkou zápisu je starobní důchod či plný invalidní důchod.

Mezinárodní atletický mítink Chodská 1500 v loňském roce.
Tip Deníku: Bigbítový večer na koupališti