V úterý odpoledne jel muž z Tachovska autem z práce, směrem z Vysočan do Boru. Cestou něco strašně smrdělo. „Myslel jsem, že se něco pálí, že mi něco pod kapotou hoří. Slyšel jsem strašně naříkat kočku. Bylo mi jasné, že to smrdí ona. Zavolal jsem na tísňovou linku 112," líčí ohlašovatel, který nechce být zveřejněn.

Na místo přijela jednotka hasičů. „Zásah byl ohlášen v odpoledních hodinách. Hasiči sundali kolo od vozu a snažili se kočku vyndat. To se jim bohužel nepodařilo, a tak ji museli vyprostit přes motor. Měla sedřenou kůži a asi zlomenou končetinu. Byla předána osobě, která byla pověřená se o kočku dále postarat. Ta zvíře odvezla k vyšetření ke zvěrolékaři. Samotní hasiči zvíře drobně ošetřili," sdělila Deníku mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Kočka byla převezena k ošetření na veterinární kliniku v Tachově. „Bohužel se veterinář rozhodl kočku utratit. Měla opravdu rozsáhlá zranění a byla dost popálená," sdělila Deníku pečovatelka kočky Šárka Hajšmanová.

Kočka ale není jediným zvířetem, které se vám do auta může nastěhovat. Vyhřátý motor u auta přímo láká  kočky, kuny nebo hlodavce, aby si pod kapotu zalezli. Když se jdou jen vyhřát, ohrožují život hlavně sobě. Hlodavci, kteří se do auta dostanou, mu však škodí a majitele auta tak mohou dostat do nepříjemností a k investici do několikatisícové opravy.

„Zákazníkům dělají problémy hlavně kuny. A hned dvakrát. Jednak rozkoušou kabely a hadičky u auta a druhým problémem je, že si k motoru natahají třeba chleba, mrtvé myši nebo ptáky," popisuje opravář aut Jiří Polata a dodává: „Prodává se spoustu zařízení, které má majitelům pomoci ochránit jeho auto. Jsou to různé plašiče a podobně. Podle zkušeností a názorů řidičů  jsem si jistý, že nic z toho nepomáhá a nic vám auto neochrání a třeba kuna se vám tam stejně dostane. Potom se oprava může vyšplhat i na několik tisíc korun, to je různé. Může poškodit hadičku za dvacet korun nebo za tři tisíce."

Gabriela Jägerová