Smutná část příběhu Nelinky se začala odvíjet na přelomu letošního jara a léta. „Majitele odvezli do nemocnice. Šlo o nemocného staršího muže, který se o ni vždy dobře a s láskou staral. Ochotná sousedka dlouhodobě pánovi pomáhala s úklidem, nákupy, vařením a podobně,“ popsala situaci provozovatelka útulku Gabriela Jägerová.

Majitel svěřil sousedce do péče také svoji fenku. A požádal ji, aby našla Nelince nový domov v případě, že by se s ním něco stalo.

Sousedka s manželem se o fenku denně starali, ostatně měli to i písemně od majitele, páníčka už se ale Nelinka nedočkala. Přišla zpráva o jeho úmrtí. „Paní s manželem fenku dále krmili, venčili, dělali společnost, zřídili jí i průlez do společné zahrady. A také našla nový domov, ženu, která by se o Nelinku mohla postarat.“

Jenže nastaly komplikace. Fenku si na procházku půjčil jeden z obyvatel objektu a nechal ji nakrýt kamarádovým psem.

Nikdo nedokázal vysvětlit, proč to udělali. Nelinka začala přibírat, březost potvrdil ultrazvuk. Jenže nebylo v možnostech nové potenciální majitelky se postarat o fenku a ještě o štěňata.

A tak se hledalo řešení. „Nelinka byla předána do péče Šmudliny. Absolvovala veterinární vyšetření a to ukázalo, že mrňouskové mají devět centimetrů. Fenku čeká také RTG vyšetření, aby bylo vidět, kolik prcků máme očekávat,“ uvedla provozovatelka tachovského psího útulku.

Pro zařízení je to mimořádná událost. „Všichni pracovníci byli o tomto ojedinělém případu proškoleni. I když to byl od toho člověka, co si Nelinku jednou půjčil, nezodpovědný krok, na štěňátka se moc těšíme. Přivést na svět nový život je dar a my v tom Nelince pomůžeme a bude nám ctí,“ dodala Jägerová.

Fenka si tedy užívá nadstandardní péče. Je zabydlená v karanténním kotci, který je vytápěný. „Je také se samostatným výběhem na slunné straně. V kotci má k dispozici pelíšek a porodní box.“

Jak dále Gabriela Jägerová popsala, fenku sleduje kamerový systém, který pracovníkům útulku umožňuje sledovat, jak se Nelince daří, když je sama. „A sama je opravdu jen pár hodin. Hlavně od půlnoci, kdy odchází kolegyně. Od sedmi hodin ráno je Nelinka zase pod dohledem.“