To potvrdil Deníku i současný starosta Boru Petr Myslivec. „Po těch deseti letech se partnerství prohloubilo do přátelství, kdy se nesetkáváme pouze a jen kvůli projektům a oficiálním akcím, ale i mimo, třeba na koncertech, které se tady v Boru konají. Navštěvujeme se také v soukromí," uvedl s tím, že jednou z hlavních ideí na začátku byla možnost získání finančních prostředků z dotačních titulů pro přeshraniční spolupráci.

Nicméně i to se podařilo, a tak k nejvýznamnějším projektům, v nichž byla obě města partnery, patří například rekonstruované tzv. Bavorské salonky v zámku, ke kterým letos přibyly výstavní prostory. „Pro příští rok máme další společný projekt, kdy doděláváme vyhlídkové místo nad Borem, kde bude také posezení. Zároveň tak zviditelníme památník Chodům, který je hned vedle," dodal starosta.

Obě města oslavila deset let od podpisu partnerské smlouvy společným posezením v Boru. Přišli zástupci různých spolků, organizací, hasičů, k nejrozvinutějším patří spolupráce mezi školami.

Desetileté výročí partnerství zhodnotil také starosta Pleysteinu Johann Walbrunn. „Smlouvu jsme podepisovali s tehdejším starostou Františkem Podlipským a za tu dobu se tato spolupráce prolnula do všech oblastí našeho života. Vztahy mezi lidmi se projevují nejen mezi zastupiteli obou měst, ale i v kulturní oblasti, ve školství, mezi sportovci, prostě všude," uvedl.

Největší radost má pleysteinský starosta z vývoje mezi oběma zeměmi. „Když jsme v roce 2003 smlouvu podepisovali, ještě nás brzdily na hranicích kontroly. Mezitím se hranice plně otevřely a od té doby už žijeme skutečně jako sousedé bez jakýchkoliv problémů a hranic. Toho si cením nejvíce," dodal Walbrunn.