Příští týden se totiž barmanka z tamní restaurace Sherwood zúčastní finále šestého ročníku Mistrovství České a Slovenské republiky v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois. Z Plzeňského kraje se do pražského finále probojovala jako jediná.
Barbora se konkurence dalších sedmadvaceti účastníků nebojí. „Strašně nerada prohrávám, moc bych chtěla vyhrát,“ usmívá se barmanka. Jedním dechem ale dodává, že už samotná účast ve finále je pro ni obrovským úspěchem.
Porota bude posuzovat celkem devět kroků. Například dodržování výšky pěny, její správné seříznutí, správný sklon sklenice při čepování, polohu čepovacího kohoutu (nesmí se dotýkat sklenice ani pěny) a také rychlost a kvalitu provedení celého rituálu.
„Rozhodně se na mistrovství připravuji. Snažím se každé pivo točit a servírovat přesně tak, jak to má být. To je pro mne ten nejlepší trénink,“ podotkla Barbora Hebrová.
Uspět chce v Praze i přesto, že oproti dalším soutěžícím bude znevýhodněná. „Ti se totiž mají možnost připravovat s originální pípou. Sice jsem s ní už také točila, ale ty zkušenosti mi budou chybět,“ nastínila.
Jak se Barbora do finále kvalifikovala? „Na základě rozhodnutí anonymní komise, která navštívila náš podnik. Sledovala mne při práci a pak jsem se dozvěděla, že jsem postoupila. Byl to úžasný pocit,“ svěřila se barmanka.
Nejlepší barmani a číšníci se v Praze utkají o postup do celosvětového finále, které se v říjnu uskuteční v belgickém Leuvenu. „Určitě bych tam nechtěla chybět,“ přeje si Barbora. „Byl by to nejen můj životní úspěch, ale také obrovská reklama pro náš rodinný podnik,“ dodala.
Stejný názor mají i její rodiče. „Rozhodně budeme Barboře držet palce,“ shodují se Vítězslav a Miluše Hebrovi.
Letošní ročník mistrovství je poprvé obohacen i prezentaci gurmánských lahůdek, připravených na míru k jednotlivým pivním speciálům po taktovkou šéfkuchaře karlovarského Grandhotelu Pupp Jana Pípala.