A že se autorka Irina Slámová, která zároveň vyučuje výtvarné obory na základní umělecké škole, nechala inspirovat samotným Tachovem, jde dobře poznat již na první pohled.

Celý výjev je zasazen do panoráma města a krom klasických postav se zde vyskytují i osoby z lidu. „Velmi zajímavé je ztvárnění dnes již nebožtíka Pepy Srovnala, který se stal asi nejznámějším tachovským bezdomovcem," popsal deníku Pavel Voltr.

Krom známých postav se také objevují dominanty jako kostel Nanebevzetí Pany Marie, nebo kašna nacházející se na náměstí. Zajímavá je také přítomnost postav z legend a historie Tachovska, jako například zelená paní, nebo pověstný Hussmannův kočár.

„Betlém se zdá například oproti těm klasickým od pana Lady takový temný, to mu ovšem na kráse neubírá. Barevnost je způsobena především použitím suchých pastelů, což je prostředek, který se na tvorbu betlémů téměř nevyužívá," dále vysvětlil Voltr. Téměř dva metry dlouhý betlém je již možné vidět v prostorách tachovského zámku, kde se v sobotu uskuteční adventní prohlídky a také první představení.

Nápad na betlém zasvěcený Tachovu přišel již před dvěma lety. Tehdy se k realizaci nabídl tachovský umělec Vendi Hůrka, který bohužel letos zemřel, tudíž za něj práci dodělala neméně významná malířka, taktéž obyvatelka Tachova Irina Slámová, která dohlížela i na samotnou instalaci.

„Jelikož instalace byla vedena pod taktovkou samotné autorky, je zde vidět vše, jak bylo zamýšleno, včetně zajímavé perspektivy," dodal Pavel Voltr.

Betlém je ale zatím ve své první části. Jelikož se jedná o kresbu, je pravděpodobné, že budou přibývat další stavby a osoby z Tachova. „Podle mého by mohla ke stavbám přibýt také jízdárna ve Světcích. Je to také důležitá a zajímavá stavba. Nemohu ovšem mluvit za autorku. Mohu ale dopředu říci, že slavnostně první tachovský betlém se bude dále rozrůstat," dokončil Pavel Voltr.

Tachov ale není jediné město v okresu, které letos vyrukovalo s vlastním betlémem. Nabízí jej také Planá, a to doslova. Radnice totiž nechala zpracovat jako prodejní skládačku a vystřihovánku betlém, který zobrazuje Planou a známé městské budovy jako radnici, dva kostely ve městě, či rozhlednu Bohušův vrch. Budovy tvoří kulisu betlému, ve kterém je čtyřicet postaviček.

„Výtvarně plánský betlém zpracovali Radka Velebilová a Pavel Pecina ze Spolku českých betlémářů," informovala Milena Nová z Městského kulturního střediska v Plané.

Hotový a sestavený betlém měří na šířku 70 centimetrů, na výšku 38 a do hloubky 25 centimetrů. Zakoupit se dá na několika místech v Plané.

A ještě jeden zajímavý betlém je k vidění v Muzeu Českého lesa v Tachově. Jedná se o tzv. Muklovský betlém. Jeho autorem je velký skaut Jan Nesládek, který byl v roce 1949 odsouzen na dvanáct let za velezradu. Politický vězeň betlém vytvořil ještě v roce 1949 ve vězeňském táboře Rovnost.

Betlém znázorňuje různou symboliku. Jak je vidět z modelu, který je vystaven v tachovském muzeu, pozadí tvoří mírovská věznice, nad svatou rodinou tkví nápis „Celu lidem dobré vůle", v osobách Tří králů jsou znázorněni tehdejší vězeňští dozorci.

„Originál muklovského betlému je v Příbrami ve středisku třetího odboje, ale není tam vystaven," řekl Deníku Ján Chvalník ze spolku Příbramští betlémáři. Tento spolek před časem Nesládkův betlém vydal rovněž jako vystřihovánku.