Jak Deníku sdělil Jan Šícha z plánské farnosti, pod kterou brodský kostel sv. Jakuba Většího spadá, sochu jednoho z nejvýznamnějších českých světců bylo nutné zbavit nánosů cementu.

„Restaurátorských prací se ujal renomovaný český sochař Jiří Kaifosz, který musel cement doslova odsekávat,“ uvedl.

Podobně náročná práce byla také na schránce na oltářní svátosti. „Ta byla rovněž různě přeomítnuta a kromě toho natřená olejovou barvou, kterou bylo potřeba odstranit. Sanktuárium se nyní úplně zázračně proměňuje před očima,“ dodal Šícha.

Opravami prochází také sanktuárium v kostele v Brodu.Opravami prochází také sanktuárium v kostele v Brodu.Zdroj: Foto: Jan Šícha

Do restaurování sanktuária se pustili farníci v souvislosti s dlouhodobou postupnou rekonstrukcí hlavního oltáře brodského kostela. „Oltář už se opravuje čtvrtým rokem a letos by měl být dokončen a osazen na svoje původní místo.“

Noc literatury v Chodové Plané: četlo se v kostele i v pivovaru
Noc literatury v Chodové Plané: četlo se v kostele i v pivovaru, podívejte se

Restaurátorské práce jsou financovány z rozpočtu farnosti, jak ale Šícha dodal, finančně je rovněž podpořil Česko-německý fond budoucnosti.

Veřejnost bude mít možnost právě opravované sanktuárium vidět, a to v neděli 26. září, kdy se v kostele v Brodu nad Tichou uskuteční koncert.

Jedná se o koncert nazvaný Bavorsko, Čechy, baroko a zazní na něm díla H. L. Hasslera, S. Capricornuse, J. C. F. Fischera a dalších barokních mistrů. Začátek je v 16 hodin a účinkovat bude hudební soubor Ensemble Alcinelle.

„Jedná se o hudební uskupení, jehož členkou je Ursula Stöckl, jejíž rodiče pocházejí z nedalekého Kočova. Ursula k nám jezdí už skoro dvacet let, takže proměny kostelního návrší v Brodu k lepšímu také intenzivně zažívá,“ dodal farník.

Vstupné na nedělní koncert je dobrovolné, příspěvky na jeho rekonstrukci budou vítány.

Další příležitost navštívit interiéry brodského kostela by měla být na podzim nebo koncem letošního roku v rámci osazení restaurovaného oltáře.