„Podepsali jsme koaliční dohodu s nezávislými ze Sdružení pro Chodovou Planou a s jednou zastupitelkou za KSČM. V koalici teď máme osm hlasů, stejný poměr, tedy osm ku sedmi, byl v minulém zastupitelstvu," uvedl Deníku současný starosta.

Vítězná strana Starostové a nezávislí má v zastupitelstvu plnou třetinu, tedy pět hlasů, dva koaliční mandáty patří zmíněnému Sdružení pro Chodovou Planou. Rozdělili se komunisté, ze dvou mandátů se jeden přidružil právě ke koalici. Podpis připojila Zdeňka Štěchová.

Druhý z komunistických zastupitelů se zatím definitivně nerozhodl. „Další spolupráce v zastupitelstvu je stále v jednání. Zatím jsem nepřešel do opozice, ale ani jsem se nepřipojil ke koaliční dohodě, ještě je to v jednání," vysvětlil Deníku Roman Kohoutek (KSČM).

Současný starosta by podle koaliční dohody měl svůj post obhájit, na starostu bude znovu kandidovat. „Obsazení hlavních míst ve vedení města bylo také předmětem koaliční dohody," dodal starosta. Starostou tedy v Chodové Plané zůstane Ctirad Hirš, post místostarosty obsadí Zdeňka Štěchová, která má zkušenosti z práce ve finančním výboru i z činnosti rady městyse, ve které před časem také zasedala.

V pondělí se sejde se všemi zbývajícími čtrnácti nově zvolenými zastupiteli. „Je třeba jim předat osvědčení a probrat další věci, včetně vyřešení nutných formálních záležitostí," vysvětlil Hirš.

Ustavující schůze nově zvoleného zastupitelstva se uskuteční pravděpodobně ve středu 5. listopadu. Termín je zatím předběžný, čekalo se na to, zda někdo nepodá k Okresnímu soudu v Tachově námitku či stížnost na platnost komunálních voleb.