K velké radosti domácího pořádajícího mariášového oddílu MK Licita Kladruby dorazilo 31 vyznavačů této nejoblíbenější formy mariáše nejen z Tachovska, ale i z Blovicka, Nepomucka, Plzeňska a Příbramska. Turnaj zahájila úvodním slovem starostka Hana Floriánová, pořadatelé společně s hráči jí na oplátku poděkovali za poskytnutí prostoru i finanční podporu města, díky níž se podařilo zajistit mnoho krásných cen. Jeden z hlavních organizátorů akce Roman Hnojský poté připomněl, že se bude hrát dle pravidel Jižanského poháru a zopakoval i další pravidla turnaje. Náhodný los rozhodl, kdo s kým bude hrát v prvním ze tří osmdesátiminutových kol.

Štěstí se nejvíce drželo Pavla Sedleckého z Klatov, který si odnesl hlavní výhru. Druhý skončil Václav Hobl z Vlčic a třetí Václav Květ 'z Příbrami. Přestože název zavádí k tomu, že hlavní cenou je živá kozička, skutečnost je jiná. V prvním ročníku tomu tak bylo, ale protože se výhra ukázala poněkud nepraktickou, přešli organizátoři v dalších ročnících na náhradu. Tak jak to mezi chlapy bývá, domluvili se, že trocha recese nikomu neuškodí a od té doby si nejlepší karbaník domů odnáší humorně pojatý dort. „Myslím, že jsme si všichni dobře zahráli a dobře se pobavili. Že může vyhrát jen jeden je jasné každému z nás, důležitá byla férovost,“ pochvaloval si průběh turnaje další z organizátorů Zdeněk Liška.

Ilustrační foto.
Řidiči poškodili zaparkovaná auta a ujeli. Tachovští policisté hledají svědky

Turnaj vznikl před sedmi lety právě na popud Romana Hnojského, a první ročník byl určen pro domácí kladrubské hráče. S přibývajícími roky se začali hlásit zájemci z celého kraje. „Domácích hráčů bohužel ubylo. Většina z nich na naše karbanické turnaje už kouká shora. Často na ně vzpomínáme,“ povzdechl si další z pořadatelů Petr Hinterholzinger. „Dnešní mladé mariáš neláká,“ dodal zklamaně.