„K tomu bylo i stejné pohoštění, ochutnali jsme taky andílky, ale pro změnu perníkové. Po úvodním adventním přípitku paní ředitelky bylo možno si prohlédnout více než 320 exponátů," uvedla Monika Šavlová z Kladrub.


Na vernisáži výstavy se sešlo přes 100 malých i velkých návštěvníků. „Nápad vystavit anděly vznikl už v létě, na výzvu muzea reagovaly desítky lidí, mezi nimi dospělí sběratelé andělů, fotografové, keramici, děti z mateřské i základní školy, ze škol ve Stříbře a z Domu dětí a mládeže Stříbro a další tvůrci," informovala pracovnice muzea Jana Kunešová. „Do muzea se sletělo kolem 320 různorodých andělských exponátů. Všem, kteří anděly zapůjčili a zapojili se do spolupráce, patří poděkování ředitelky, bez nich by výstava nemohla vzniknout," dodala.


Součástí expozice je i prodejní koutek, výtěžek z prodaných děl s andělskou tematikou poputuje do nově vznikajícího mobilního hospicu sv. Jiří v Tachově.
Děti byly spokojené v dětském koutku kolem jesliček, kde si vyhrály. Po celou dobu vernisáže hrála k poslechu kladrubská kapela Džem.


Výstava je také soutěžní. „Každý návštěvník vernisáže, a dále pak i každý návštěvník muzea má možnost hlasovat na lístečku o nejkrásnějším andělovi," dodala Šavlová.
Hlasování bude ukončeno 6. ledna a následně 9. ledna bude ukončena i celá výstava a budou vyhlášeni tři tvůrci nejkrásnějších andělů.
„Ráda bych všechny do našeho muzea na tuto výstavu pozvala, věřte, že nebudete zklamáni a budete se zde cítit opravdu andělsky," dodala Šavlová.
A bonus navíc – ve svátečně vyzdobeném muzeu se 2. ledna od 16 hodin uskuteční i Andělská pohádka.

Martina Sihelská