Těch se pořadatelé zhostili podobně jako v minulém roce a se skupinkami návštěvníků cestovali časem. „Opět se podíváme do dob Jana Blažeje Santiniho Aichela. Akorát vás prosíme, ničím ho nekrmte. Naše strava by mu nemusela udělat dobře. Santini je navíc poměrně nerudný člověk,“ začali vtipně prohlídku průvodci.

Scénář ovšem nešel úplně podle plánu a skupiny se přemístily do doby dětství Přemysla Otakara prvního. „V čase se bude skákat ještě dvakrát. Později se dostaneme se do doby, kdy je Přemyslu Otakaru prvnímu osmnáct let. Pak skočíme ještě jednou, tady na závěrečnou scénu, která se odehrává v roce 1201. Budeme svědky křtu Otakarova syna Vratislava, který se uskuteční přímo tady v kostele. Bude zde Přemysl Otakar první se svou manželkou a návštěvníkům vlastně ukážeme celý ten obřad křtu“ popsal další průběh netradiční prohlídky kastelán kláštera v Kladrubech Milan Zoubek. I přesto, že cílem výpravy byl monumentální klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, nebyl rozhodně jediným bodem prohlídek. Návštěvníci postupně procestovali téměř celý klášter, ve kterém potkávali původní obyvatele, tedy mnichy, ale také další osoby z rozmanité minulosti této památky.

Na další část Benediktinských dnů v kladrubském klášteře se mohou návštěvníci těšit již tento víkend, tedy 21. a 22. července.

V Bezdružicích se uskutečnil další ročník Parního léta
FOTO: Bezdružice ožily Parním létem