Komponovaný pořad zahájil Tachovský chrámový sbor, jenž zazpíval písně neznámých mistrů. Poté se slova ujala ředitelka Městského kulturního střediska Planá Milena Nová a uvedla přednášejícího Libora Marka. Známý badatel a historik z Přimdy diváky zavedl díky videoprojekci do Husince, kde se Jan Hus narodil, ale také do Betlémské kaple a na Kozí

hrádek. Dokonce s sebou přivezl i papírový model tohoto šlechtického sídla či repliky mincí, kterými kazatel při své pouti platil.

„Ve druhé polovině své přednášky jsem se zaměřil na cestu z hradu Krakovec do Kostnice, jež vedla naším krajem. Uvedl jsem několik zajímavostí, ale také pověstí. Například o nedaleké tvrzi v Brodu nad Tichou či o Husově studni v Tachově. Závěrem svého vyprávění jsem citoval divákům písaře Petra z Mladoňovic, který přesně popsal, jak byl Hus upálen a co se stalo s jeho popelem," nastínil přednášející Libor Marek.

Přednášku o Janu Husovi a jeho době jste mohli na Tachovsku slyšet již poněkolikáté. „Zejména jezdím na základní školy, kde mé pořady již znají a objednávají si je pravidelně. Loni to byl pořad Expedice Středověk, letos Jan Hus a pro příští rok chystám interaktivní pořad Karel IV., protože v květnu uplyne 700 let od jeho narození. Děti potřebují ukázat, že i když jsme malá země, tak máme své velikány a vzory. Karel IV. byl osobnost a po jeho osobě nám zůstalo velké množství památek," uvedl.

Vypravěče na poutavé přednášce všichni návštěvníci skoro hltali. Sám autor přednášky je za náklonnost lidí rád: „Včerejší večer by měli zhodnotit zejména návštěvníci. Ze svého pohledu bych ho označil coby povedený. Velice mě potěšil přístup MKS Planá, zejména paní ředitelky, která mou myšlenku před několika týdny podpořila. Dále mě uchvátilo prostředí kostela svatého Petra a Pavla, kde je výborná akustika. Nejen pro mluvené slovo, ale také pro hudební vystoupení. A právě Tachovský chrámový sbor byl, nejen pro mě, velice milou kulisou. Je poznat, že zpívají srdcem a s takovými lidmi je radost spolupracovat. Touto cestou bych rád poděkoval všem, kteří se včerejší akce zúčastnili a spolu s námi si připomněli odkaz Jana Husa – Pravda vítězí. I když někdy je to velice těžké."