Jmenovaní jsou umístěni ve věznici v Kynšperku nad Ohří, ve čtvrtek a v pátek ale mohli brány věznice opustit nejen proto, aby výstavu nainstalovali, ale aby se zúčastnili slavnostní vernisáže. Samozřejmě pod dohledem vězeňské služby.

V kostele jsou k vidění obrazy a plastiky. „Malování je pro mě vším," řekl Deníku odsouzený Karel Vicher. „Mé práce jsou ty, které jsou nakreslené pastelem a tužkou," doplnil odsouzený. Malovat ale nezačal až ve věznici, běžně se tím prý živý i takříkajíc venku. „Materiál si necháváme zasílát svými známými. Ve věznici bychom se k tomu nedostali," sdělil s tím, že nejčastěji maluje krajiny a zvěř. „Kreslím z fantazie, neobkresluji," uzavřel Vicher své povídání. Jeho obrazy například zachycují plánské kostely. „Jejich výtvarná činnost je rozličná. Tématika je světská i náboženská," uvedla vedoucí plánského městského střediska Milena Nová.

Odsouzení využívají běžně dostupné materiály, zmíníme například lino, karton nebo obyčejný papír.

Výstava je prodejní. Jeden z obrazů z „dílny" Miloše Čekana si na vernisáži za několik stovek pořídil plánský místostarosta Pavel Nutil. „Zaujal mě námět zázračného pramene na Svaté Anně, ale i to, že dílo namaloval odsouzený. Kupuji ho pro sebe, ne pro město," řekl Deníku. Peníze ale nepůjdou do Čekanovy kapsy. Finanční částku inkasovala jeho manželka, která za ni prý nakoupí potřebný kreslířský materiál. „Sami prodávat obrazy nemohou a nemohou ani přijímat peníze," vysvětlila mluvčí věznice Petra Bělíková.

Malby, kresby i plastiky budou v kostele k vidění až do 16. září.