„V současné době zůstalo z devítičlenného zastupitelstva jen čtyřčlenné. Proto je třeba vypsat nové volby, aby se počet doplnil," upřesnila Zlata Tejmlová, jedna z těch, která ve volené funkci zůstala a navíc byla zbývajícími kolegy pověřena jednáním s úřady.

Problematickým se jevil způsob podání rezignace. Podle volebního zákona měli odstupující podat nejprve písemnou rezignaci a až poté to oznámit na veřejném jednání. V Milířích tomu bylo právě naopak.

„O tom, jestli je rezignace platná rozhodne ministerstvo vnitra. Vypadá to, že by mohla platit, protože původně jen ústní odstoupení bylo dodatečně doplněno i o písemnou formu," uvedl Jiří Tomašuk, pracovník Krajského úřadu Plzeň, který je pověřen problematikou Milířů. Už přijel i do obce, aby si osobně převzal písemné rezignace zastupitelů. „Zaslali jsme toto úterý na ministerstvo vnitra návrh na vyhlášení nových voleb. Teď je míč na straně ministerstva. Na odpověď mají třicet dní," doplnil informace Tomašuk s tím, že by se volby mohly konat na podzim.

„Z ministerstva vnitra došly do obce dva dopisy. V prvním oznamují, že zásadní posouzení platnosti rezignace bude předmětem činnosti Odboru dozoru a kontroly veřejné správy," řekla Zlata Tejmlová. Druhý dopis reaguje na dotaz, který na ministerstvo vznesla Jana Terelová. V něm je uvedeno: „…Zastupitelstvo obce i v neúplném složení nadále zůstává nejvyšším orgánem obce, konají se jeho zasedání a jsou přijímána usnesení." Pravomoci takového orgánu jsou však omezené.

„Jak je z výše uvedeného zřejmé, můžeme i nadále fungovat. Proto svoláváme na čtvrtek 31. května veřejné jednání zastupitelstva. Zároveň jsme požádali účetní obecního úřadu o předložení přehledu hospodaření obce," řekla Tejmlová.