Ale volební místnost v budově obecního úřadu je bezesporu jednou z nejmenších v okrese. Komise zasedá v kanceláři úřadu, v místnosti se dvěma stoly, kancelářskými skříňkami, sníženým stropem. Při vcházení dovnitř je třeba sklonit hlavu. Je tu tak těsno, že kromě komise může být uvnitř jen jeden volič.

A zájem byl v první den voleb velký. "Už teď odvolilo dvanáct procent voličů," řekla Deníku zhruba tři hodiny po zahájení hlasování předsedkyně komise Jana Zmeškalová. V minulých krajských a senátních volbách přišlo k urně v Prostiboři vždy něco málo přes 36 procent voličů. "Dneska se ale docela divím, a jsem příjemně překvapená, že tolik lidí hned na začátku přišlo," doplnila předsedkyně a dodala, že všichni doposud vhodili do urny obálky pro senátní i krajské volby.

Zabavené pytlácké náčiní.
Pytlák dostal za jedenáct pstruhů podmínku

Vzhledem k velikosti volební místnůstky v Prostiboři bylo třeba voliče regulovat. "V místnosti je vždy jen jeden. Na chodbičce máme značky z černožluté pásky, kde může stát další, ostatní pak venku. Máme i bezdotykovou desinfekci," uvedla Zmeškalová. A nechybí náhradní roušky. "Ty se nám hodily. Jedna volička si totiž zapomněla roušku doma. Vracet se pro ni nemusela, poskytli jsme jí náhradní."

I pro případ, že by voliči v určitou dobu nechodili, mají členky komise v Prostiboři řešení. "Nudit se určitě nebudeme, máme si pořád o čem povídat, protože jsme se dlouho neviděly. A hlad také mít nebudeme. Měly jsme tu chlebíčky, máme i něco sladkého, také vitamíny, vodu, kávu."