„Že je nedostatek akutní lůžkové péče už se ví delší dobu, teď jsme se ale ocitli v ještě horší situaci," nastínila starostka Plané Martina Němečková. „Svoje služby omezuje také mariánskolázeňská nemocnice, kterou pacienti z Tachovska hodně využívali. A tak se ocitáme v situaci, kdy i třeba jen kvůli poraněné ruce budeme muset v odpoledních a nočních hodinách jet desítky kilometrů daleko," uvedla starostka.

Toto téma projednali v úterý zástupci z Tachovska s představiteli Plzeňského kraje a informovali o tom také ministra zdravotnictví.
„Zvažovali jsme, jaké možnosti jsou reálné. Nám by určitě pomohlo alespoň to, kdyby byla zajištěna ambulance ve všední dny do 20 hodin a o víkendech alespoň přes den od sedmi do 19 hodin," dodala Němečková.

Ze společné diskuze, jak informovala mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová, vzešel příslib projednání možnosti rozšíření provozu chirurgické ambulance v Plané na večerní hodiny a víkendy. „Možnost zajištění rozšířeného provozu chirurgické ambulance bychom chtěli ještě projednat s Karlovarským krajem," uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Prodloužení ordinačních hodin ambulantní chirurgické péče samozřejmě něco stojí. Jak Deníku řekl radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Václav Šimánek, kraj vypíše veřejnou soutěž na poskytování uvedené péče. „Musíme nejprve specifikovat podmínky veřejné soutěže, sestavit přesné požadavky, projednat je se zdravotnickým holdingem a dalšími příslušnými institucemi," uvedl Deníku radní s tím, že časový horizont vyhlášení veřejné soutěže na poskytování ambulantní péče je podzim letošního roku.

Do veřejné soutěže na poskytování ambulantní chirurgické péče na Tachovsku se bude moci přihlásit jakýkoli subjekt, který bude mít pocit, že tuto možnost zvládne – v podmínkách bude stanovena přesná částka, kterou kraj na péči poskytne a do níž se bude muset poskytovatel vejít.

Podle tachovského starosty Ladislava Macáka, který se jednání rovněž zúčastnil, je to první krok ke zlepšení péče o pacienty z Tachovska. „A doufám, že ne poslední. Určitě to budu sledovat a informovat se na kraji, jak jednání v této záležitosti pokračují," uvedl Deníku tachovský starosta s tím, že příslib ambulantní péče si vyžádá další diskusi, za jakých podmínek bude poskytována.

„Ale beru to jako plus, že se schůzky zúčastnil pan ministr. Je to vlastně i splnění slibu, který dal v Tachově při nedávné návštěvě prezident Miloš Zeman, že se otázkou nedostatku zdravotnické péče na Tachovsku budou i nadále zabývat," dodal Macák.

Právě o nedostatku akutní lůžkové péče hovořil v polovině května při svojí návštěvě prezident republiky jako o jednom z největších problémů, který Tachovsko sužuje. A přislíbil, že bude tento problém tlumočit právě ministrovi zdravotnictví.

„Budu velmi ráda, když se nám společně podaří alespoň prodloužit ambulantní chirurgickou péči," konstatovala starostka Plané Martina Němečková s tím, že by si Tachovsko zasloužilo více pozornosti v otázce zdravotní péče.