Městský úřad ve Stříbře povolil mimořádný odstřel divočáků kvůli tomu, že škodí na majetku a mohou ohrozit návštěvníky parku. „Park prochází celkovou revitalizací a černá zvěř, která se do něj dostala, škodí na už dokončených a upravených plochách, vytahují nové sazeničky a rozhrabují plochy," vyjmenoval několik důvodů k opatření Miloš Steiner z odboru životního prostředí stříbrské radnice.

Podle odhadů žije v městském parku dvanáct až osmnáct divokých prasat, včetně mláďat. „Nechceme také, aby zvěř ohrožovala návštěvníky parku v případě, když bude hájit selata," uvedl dále pracovník odboru.

Podobná situace panovala ve stříbrském parku také loni, to ale byla lokalita ještě před revitalizací. Divočáky se tehdy pokusili vyhánět pomocí psů, ale bezvýsledně. Proto letos radnice sáhla k mimořádnému opatření.

Povolená odlov divočáků je stanoven na konkrétní dny do konce kalendářního roku. Pro společný lov je to úterý a pátek od 9 do 14 hodin, pro samostatný lov pondělí až pátek od 17 do 23 hodin. V tuto dobu by se v parku neměl nikdo pohybovat.

Dávat pozor na to bude Městská policie Stříbro. „V dané časy, kdy bude v parku probíhat lov černé zvěře, zabezpečí městská policie vstupy, aby nehrozilo žádné nebezpečí," potvrdil vedoucí strážník Jiří Sigmund. „Samozřejmě nám myslivci musejí dát předem vědět, kdy do parku půjdou," doplnil strážník.