Nové archeologické centrum by mělo rozšířit současnou nabídku Historického parku, který je dvacet minut cesty autem od Tachova a za svoji existenci se vypracoval na největší muzeum ve volné přírodě v Německu s roční návštěvností 90 tisíc lidí.

U zrodu parku přitom stála myšlenka nadšenců z Bärnau a z Tachova. Také nová archeodílna má společné partnery na obou stranách hranice. Tentokrát se jedná především o odborníky z muzeí, mezi nimi i tachovského a univerzit. Ti se postarají nejen o odbornou náplň práce archeologické dílny, ale také o programovou nabídku přednášek, seminářů, workshopů pro veřejnost, z nichž některé se v příštích třech letech uskuteční i v Tachově.

„Hlavním cílem archeocentra bude, aby trvale a rozsáhle seznámilo širokou veřejnost se společným kulturním a přírodním dědictvím česko-bavorského příhraničí," informují iniciátoři projektu.

V areálu Historického parku tak vyroste nová stavba ve stylu architektury čtrnáctého století, která poslouží jako otevřená archeologická laboratoř, kde si budou moci i návštěvníci vyzkoušet historické stavební postupy a seznámit se s prací skutečných archeologů. Centrum bude také sloužit studentům historie a podobných oborů jako možnost dalšího vzdělávání.

„Středověký experimentální stavební prostor bude mít rozměry zhruba třicet na čtyřicet metrů a kamenné stavby budou vycházet ze skutečných objektů ze 14. století, přičemž již existující park představuje styl života v 9. až 13. století," upřesnil odborný pracovník parku Stefan Wolters.