"Chodili takhle naši tátové, jejich tátové, jejich dědové, tu tradici jsme udržovali i my a udržují ji i generace další," řekl Deníku starosta Milan Strohschneider. "Letos se poprvé neuskuteční. Nepamatuji si, že by se někdy tato tradice nekonala," doplnil s tím, že kluci s řehtačkami chodí po vsi vždy ve čtvrtek, v pátek a v sobotu. Letos bude v Sulislavi ticho, zrušeny jsou všechny akce související s Velikonocemi i vítáním jara.

Tradiční velikonoční zvyky venkovského obyvatelstva i lidí z malého města představovalo v uplynulých letech pravidelně Muzeum Českého lesa v Tachově. V zahradě muzea i v jeho sálech bude letos poprvé po letech o velikonočních svátcích klid. "Měli jsme naplánované tradiční akce, jednou z nich bylo už na Smrtnou neděli vynášení Morany. Také jsme plánovali velikonoční dílny a opět jsme chtěli servírovat pučálku," informovala ředitelka muzea Jana Hutníková.

Zdobení návsi barevnými vajíčky.
V Cebivi si Velikonoce udělají, i když jen z oken a balkónů

Příznivci muzea a návštěvníci, kteří se na jeho program chystali, však o něj úplně nepřijdou. "Smrtnou neděli mohli s námi lidé oslavit doma. na muzejním webu teď po dobu uzavření pravidelně zveřejňujeme občasník, kde se věnujeme aktuálním tématům a zajímavostem souvisejícím s muzeem," uvedla dále ředitelka.

A právě velikonoční vydání muzejního webového občasníku popisuje, co je to Smrtná neděle, přináší také návod na pučálku, tradiční staročeský postní pokrm z naklíčeného hrachu. A v neposlední řadě nahrazuje také zrušené velikonoční dílny tím, že přináší návod na jednoduché velikonoční dekorace.

Léky, které vyvážel cizinec z Česka.
Nedovolené léky se ven z Česka nedostaly