Páteční program byl nazván Den pro Lidice. Předcházela mu březnová návštěva zástupců města a občanského sdružení Genové sady Tachovska v Lidicích, kde byl odebrán roub hrušně.

Den pro Lidice zahájila beseda s tachovskými školáky. Zúčastnili mimo jiné někdejší lidické ženy a děti, které přežily masakr.

Po obědě se hosté, představitelé města i veřejnost vydali do genového sadu. „Roub se podařilo odebrat ve vhodnou dobu a úspěšně naroubovat. Stromek se dobře olistil, takže ho dnes můžeme vyndat z nádoby a přesadit do genového sadu," uvedl v úvodu zakladatel sadu Pavel Šrámek.

O osudu Lidické hrušně vyprávěl předseda občanského sdružení Lidice Pavel Nešpor: „Lidickou hrušeň zasadili dva místní občané, paní Peková a pan Vandrle, v roce 1940 pod kostelem u obecní studny. Nacistické řádění přežila jen náhodou. Když wermacht boural kostel, museli tam vojáci kvůli tlustým zdem umístit silnou nálož. Sutiny mladý stromek zavalily a poškodily. Ale přežil. Pamatuje všechno. Jak kolem něj hnali ženy a děti do školy. Jak trhali děti od matek. Jak hnali chlapy do Horákova statku. Jak je stříleli. Na chvíli se odmlčel, aby se z té hrůzy vzpamatoval, ale pak obrazil. Stal se nadějí, že se dají přežít i ta největší příkoří. Je to odvážný strom a tohle je jeho dcera," řekl Pavel Nešpor.

Roubovance zasadili společně starostka Lidic Veronika Kellerová a její tachovský protějšek Ladislav Macák. Ruku k dílu přidali i další hosté. Čerstvě zasazenému stromku požehnali představitelé všech tachovských církví. Lidická hrušeň by se měla stát místem každoročního vzpomínkového setkávání při výročí vyhlazení Lidic.

Miladě Cábové bylo v době lidické tragédie osmnáct, dnes je o sedmdesát let starší. Přesto má všechny vzpomínky na události , které se začaly odvíjet osudového 10. června 1942, stále před očima. A umí o nich poutavě vyprávět. Jak žije dnes? „Máme v Lidicích takový malý domov pro seniory Oáza. Tam jsem se odstěhovala. Měla jsem sice domeček, který nám po návratu z koncentráku postavili. Ale nechala jsem ho rodině své dcery. Užívám si klidu," řekla a pochválila Tachov: „Máte to tu hezké. Byli jsme se podívat v jízdárně a to je nádhera."

V Lidicích žije dnes 461 obyvatel. Starostkou je Veronika Kellerová. „Líbí se nám u vás, zatím jsme se potkávali jen se samými příjemnými lidmi. Byli jsme se podívat v jízdárně. Našla jsem si ji předtím na internetu, tak vím, jak vypadala ještě před deseti roky. Co jste dokázali udělat, to je neuvěřitelné. A měli jsme úžasného průvodce, který všechny přímo nadchl," svěřila se starostka. (Poznámka redakce – tím průvodcem byl Pavel Voltr).

Do genového sadu přišli i někteří z těch, kteří se zúčastnili dopolední besedy žáků tachovských škol s lidickými hosty.

Více v pondělním tištěném Tachovském deníku