Ti je přinejlepším vysypávají a dělají nepořádek. Ti horší koše nahází do řeky nebo je úplně rozbijí. Hlídky městské policie hlásí polohu vysypaného nebo zničeného koše na operační, kde všechno zapíší a v pondělí vše nahlásí na správce odpadového hospodářství. „Pokud je koš pouze vysazený, strážníci ho nasadí zpět na stojan. Pokud je koš rozbitý, musí ho správce nechat opravit," vysvětluje velitel městské policie Jaroslav Klíma.

Vandalové a opilci si na koších vybíjí vztek nebo se jen snaží o vtipný projev nepochopitelného humoru, neuvědomují si, že pokud je hlídka u tohoto činu chytí, můžou na místě dostat blokovou pokutu až jeden tisíc korun. U pokuty to však zůstat nemusí, pokud by se takový případ dostal dál, může pachatel zaplatit až tisíce.

„V jedenáct hodin večer jsem slyšel ránu, to mi bylo divné, ale ven jsem se podívat nešel. Před půl jednou v noci jsem šel ještě vyvenčit psa a místo toho, abych si šel lehnout, jsem do rána uklízel spoušť, která tady kolem zámku po vandalech zůstala. Nemůžete ale na nikoho ukázat nebo ho chytit za ruku," vypráví Josef Kadlec, který bydlí na zámku už třicet let.

Na budově tachovského zámku je umístěna kamera, která přehrává záznam na operační středisko městské policie. Nedělní řádění odnesly nejen koše, ale také stojan na kola a několik květináčů se vzrostlými květinami. „Před časem se na nádvoří zámku ztratila lavička, kterou jsme se ženou našli u mlýna. Někdo ji tam šel asi vykoupat. Nakonec se ztratila podruhé a už se nenašla," říká Kadlec.

Město ke konci minulého roku nakoupilo dvacet nových odpadkových košů. Nejčastěji se opravují škody v pondělí. Víkend jim dá patřičně zabrat. „O tomto víkendu bylo úplně zničeno jedenáct košů. Byly to koše z rapotínského sídliště, Minerálky, Stadtrodské ulice a z parku u autobusového nádraží. Škoda, která tímto vznikla, vyšplhala přes patnáct tisíc korun," říká Marie Multušová, pracovnice odboru investic městského úřadu v Tachově.

Také vy jste se setkali s vandalismem ve vašem okolí? Dejte o tom vědět naší redakci.