Více již o vánocích v Domově pro osoby se zdravotním postižením řekl ředitel Karel Račák. „Snažíme se navodit atmosféru klasických vánoc. Což znamená, že se také pilně připravujeme na štědrý den, celý domov pořádně nazdobíme, koukáme se na pohádky, prostě klasika. Dále vycházíme s toho, že se v poslední době poměrně zapomíná na klasické tradice. Ty tedy naše děti čekají taky."


Samozřejmostí je štědrovečerní večeře, či vánoční ozdoby. Některé vyrábějí přímo děti. „Krom další řady aktivit je zde i výroba vánočních ozdob. Jedná se opravdu o hezké věci. Některé z nich budou moct návštěvníci vidět i mimo svátky, případně si je zakoupit," řekl Račák.


Asi již nikdo by si nedokázal vánoce představit bez kupy dárků pod stromečkem. Jinak tomu není ani na Milířích. Bohužel v tomto případě se jedná o náročný úkol. „Samozřejmě i u nás by si děti přály mobily, notebooky a podobné věci. Finance nám ale takovéto dárky nedovolí. I přesto si ale myslím, že budou děti spokojené. Dostanou takový průřez všeho. Od praktických věcí až po hračky. Například slečny si hodně přejí kosmetiku. Je smutnou pravdou, že valná většina našich klientů zde zůstává i na vánoce. A rozhodně nechceme aby byl někdo ošizen. Chceme udělat radost každému."


Nutno dodat, že ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením svůj slib opravdu splnil. Vánoční a rodinná atmosféra na chodbách zařízení během štědrého dne vyloženě dýchala. Tak to cítili i všichni přítomní, kteří si vánoce stejně jako na jiných místech užili na maximum.