Pro cukroví jako od maminky si lidé jezdí do Cukrárny Hany Zdvihalové do Kladrub. „Pečeme 14 druhů dle starých osvědčených receptur,“ usmívá se majitelka Hana Zdvihalová, která má svoji provozovnu ve městě otevřenou už od roku 1991. Pod rukama třech pracovníků v dílně cukrárny od poloviny listopadu vznikají průběžně všechny nabízené druhy, mezi něž patří např. pracny, klasické linecké slepované, vaflové nugátové, čokoládové dortíčky, havajské rohlíčky anebo třené kakaové či sněhové cukroví. Přestože oproti loňskému roku zaznamenala cukrářka snížený zájem, objednávek má stále dost, napéct by měla minimálně dva a půl metráku tukových a máslových dobrot. Z nich si mohou lidé vybrat různé gramáže balení, kdy kilová směs, v níž se nachází deset druhů cukroví, vyjde na 700 korun. „Objednat si anebo zakoupit lze také jen určitý druh pečiva, vše záleží na domluvě,“ říká druhá cukrářka Jitka Bendová, dcera majitelky. Cukrárna drží stejnou cenu směsi cukroví jako vloni. V nabídce cukrárny jsou i hotová těsta, kdy půlkilové balení se pohybuje od 50 do 70 korun dle druhu.

V sobotu bylo v Benešovicích jako v pohádce. Návštěvníky hřály pekelné ohně, kaplička byla božsky nasvícená, dorazil Mikuláš s andělem a čerty, rozsvítil se vánoční strom.
Benešovice se proměnily v pohádkovou vesničku, podívejte se

Pokryté objednávky i dostatečné zásoby pro samotnou prodejnu by měla mít cukrářka se svým týmem kolem 15. prosince, kdy se začnou hrnout objednávky na dorty. „V tu dobu začínají vánoční večírky a různé rauty, na které dodáváme vánočně zdobené dorty,“ vysvětluje Hana Zdvihalová. „Pár dní před Štědrým dnem si pak lidé objednávají dorty na stoly do svých domovů, kdy požadují také vánoční tématiku,“ dodává Jitka Bendová.

V klatovském Pekařství Fiala mají pro zákazníky připravena půlkilová a kilová balení, kdy každé obsahuje jedenáct až dvanáct druhů pečiva. „V balení je slepované linecké cukroví, pracny, kokosky, vanilkové rohlíčky a další klasické druhy,“ vypočítává majitel Petr Fiala. Cukroví začala pekárna péct již zhruba před měsícem, zakoupit je lidé mohou ve firemních prodejnách, kde se sladké vánoční laskominy dle odběru průběžně doplňují. Lidé chodí spíše nakupovat k pultu, o objednávkový prodej není až takový zájem. Na objednávku v Klatovech pečou také cukroví pro diabetiky. „O toto cukroví je poměrně velký zájem, dodáváme ho do nemocnic a domovů pro seniory,“ říká majitel pekárny. Kilo dia cukroví vyjde v letošním roce na 380 Kč, směs klasického na 310 korun. „V letošním roce jsme museli nepatrně zdražit,“ potvrdil tříprocentní navýšení ceny Fiala. Dle jeho slov dojde také k nepatrnému navýšení cen u štol, které začínají péct v tomto týdnu a vánoček, na které se chystají v týdnu příštím. I zde se bude jednat asi o 3%, takže štola bude stát dle majitelových slov asi 70 korun, vánočka pak vyjde na 50 korun.

Vánoční strom v Chodové Plané slavnostně rozsvítili první adventní neděli
Vánoční strom v Chodové Plané slavnostně rozsvítili první adventní neděli

A pro hotové cukroví si přicházejí lidé k pultu do Cukrárny Ural v Domažlicích. Zde pečou cukroví pouze pro svoji prodejnu, objednávky nepřijímají. Dle telefonických informací, které Deníku poskytla prodavačka, stojí kilo vanilkových rohlíčků 520 Kč, za stejnou cenu si lidé odnášejí pracny či lepené linecké, tukové cukroví vyjde na sedm stovek.

„Přemýšlela jsem, že bych letos cukroví zakoupila, ale nakonec si upeču jako každý rok svoje, je to takový příjemný relax,“ odpověděla Deníku paní Marcela z Tachovska.