Plzeňská pekárna a cukrárna U Marka na Roudné, která přijímá objednávky na cukroví od 1. října, prodává letos tři čtvrtě kilovou kolekci o 50 korun dráže. „Hned prvního října, kdy jsme začali přijímat objednávky na cukroví, nás navštívila spousta zákazníků. Cenu cukroví na objednávku jsme museli navýšit o osm procent. V každé krabici, kterou si lidé mohou objednat, máme připravených osm druhů cukroví. Loni jsme tuto tři čtvrtě kilovou kolekci prodávali za 600 korun. Letos jsme ji museli zdražit na 650,“ řekla majitelka pekárny Vlasta Václavíková. „Cenu za vánoční cukroví, které bude volně prodejné, budeme za nedlouho také upravovat. Určitě zdražíme,“ dodala.

Poznáte tuto obec na Plzeňsku?
KVÍZ: Poznáte obec na Plzeňsku?

Asi tři druhy cukroví plánuje letos prodávat plzeňské Pekařství Bayer. „Zdražit musíme, nemáme na výběr. Zdražují se všechny suroviny, takže i cena vánočního cukroví musí jít nahoru,“ uvedl za pekařství Martin Štěpánek s tím, že ceny cukroví by měla pekárna zvednout zhruba o 30 procent.

Ceny v polovině listopadu 

Lidé si za vánoční cukroví připlatí i v Klatovech. „Zdražovat bohužel budeme muset, protože ceny základních komodit neustále stoupají. Zatím nedokážu odhadnout o kolik, protože stále čekáme, jak se ceny vyvinou u cukru a podobně. Nikdo nám nyní nedokáže říct ceny na delší čas dopředu, maximálně na 14 dní a to je málo. Takže uvidíme kolem poloviny listopadu. Ale počítám, že to bude minimálně o deset procent,“ vysvětlil majitel Pekařství Fiala v Lubech u Klatov Petr Fiala. Objednávky na cukroví začne pekařství přijímat od 1. listopadu.

Domácí pečení

Stejně tak kavárna a pekařství Café U Venyho v Tachově. Majitel Václav Holub si ale zatím také netroufá odhadnout, jak se budou ceny vyvíjet. „Loni se ceny pohybovaly okolo pěti set korun za kilo cukroví. Ceny surovin ale stoupají, takže lze předpokládat i vyšší ceny za cukroví,“ řekl Holub.

Stavba přeložky silnice 1/27 Plzeň - Přeštice. Nový úsek silnice bude 6100 metrů dlouhý a naváže na hotový přivaděč Plzeň-Litice-Šlovice a povede až k Přešticím. Stavbou se zároveň vyřeší obchvat Horní Lukavice. Hotovo má být v březnu 2024.
PODÍVEJTE SE: Stavby obchvatů pokračují dle plánu. Stavitelé pracují na mostech

Vánoční cukroví bylo možné loni zakoupit i v pekařství Kuri ve Stříbře. „Cukroví jsme ale nedělali, na to nemáme výrobní kapacitu. Zprostředkovávali jsme je z jedné domácí výroby na základě objednávek. Letos od toho ale upustíme,“ uvedl šéf pekařství Jiří Kuric. Důvodem jsou podle jeho slov právě ceny. „Vánoční cukroví, to je náročná ruční výroba. A vzhledem k vývoji cen surovin půjdou nahoru určitě i ceny cukroví. Myslím, že se letos hodně lidí vrátí k tomu, že si cukroví vyrobí doma sami,“ dodal majitel stříbrského pekařství.