Třicet šest včelařů z Chodové Plané už několik let pečuje o pět stovek úlů. Daří se jim udržet stabilní členskou základnu a s úspěchem se věnují i mládeži. Ročně se ke včelařům přihlásí dva nebo tři noví členové. Co je ale v poslední době trápí, je nepřízeň počasí, která má zásadní a neblahý vliv na produkci medu. „V minulém roce jsme měli asi třetinové výnosy medu oproti létům předcházejícím," sdělil Deníku Jindřich Janoch, jednatel Českého svazu včelařů Chodová Planá. „Letošní klimatické podmínky budou mít vliv na to, že budou klesat i počty včelstev. Odhaduji to na nějakých třicet procent. Takže i výnos včelařství a medu jako hlavního produktu, bude ještě menší, než v loňském roce," poukázal na vývoj.

Podle odborníků včelám nevadí dlouhodobý mráz, když je zima stabilní. „Počasí neovlivníme, jde to mimo nás. Kdo mohl očekávat, že bude tak dlouhá zima a tak nepříznivé podmínky. Mráz není problém. Včely si udělají chumel a hospodaří s teplem. Vadí jim střídání vlhka a sucha a teplotní výkyvy. Optimální pro včelstva je stabilní počasí," vysvětlil jednatel chodovoplánských včelařů. Ti nyní čekají na vhodné podmínky. Potřebují takové počasí, aby mohli včelstva otevřít. „Do teď byla zima a mrzlo, tak jsme do včel jít nemohli. Možná to teď půjde, ale zase má pršet," pokračoval v líčení Janoch. Včelaři totiž musí udělat jarní prohlídku. „A ta se může udělat, když alespoň tři dny po sobě je deset stupňů celsia. Zatím ani nevíme, jaké ztráty přes zimu budou," doplnil dlouholetý včelař.

Včelařství v Chodové Plané má dlouholetou tradici. „Historie u nás sahá až k samotnému začátku osídlování obce. S prvními usedlíky přišli i včelaři a rozkvět tohoto oboru." Chodovoplánští myslí také na osvětu. „V současné době dvakrát do roka děláme předváděcí akce. Promítáme film s námětem základní vzdělávací akce pro včelaře," dodal závěrem včelař Janoch.