„Zájem mezi mládeží je slušný a každý, kdo chce v kroužku pracovat, je vítán. Scházíme se pravidelně v domě dětí, nebo na naší včelařské základně, kde máme šest včelstev. Mládež se tu naučí vše, co ke včelaření potřebuje," uvedl Oldřich Koubek.

Získávání znalostí prý není jednoduché. „Učíme se teorii, například znát tělo včely, její život i úlohu včelstva jako společenství včel. Musíme znát pomůcky včelařů, vědět, k čemu je dýmák, rozpěrák, mateří mřížka a podobně. Musíme znát i botaniku, abychom věděli, které rostliny a jak jsou pro včely užitečné a zajímavé. V praxi zase ošetřujeme včely, prohlížíme je, sledujeme, kolik mají zásob, plodu a jestli třeba nemají nemoci," uvedli Alžběta Bezděková, Jakub Heicl a Jirka Anděl, kteří kroužek navštěvují.

Celých osm let je členem kroužku čtrnáctiletý Joel Pospíšil z Těchlovic. „Nejnáročnější jsou ty první roky výuky, pak už to jde. Nejraději mám botaniku. Ke včelaření mě přivedl strýc, který má také včely, učil mě a občas mu i pomáhám. K přírodě mám kladný vztah, chodím ještě na přírodovědný kroužek a chtěl bych být zemědělcem," řekl mladý včelař.

Martina Sihelská