Nápad vzešel od místostarostky Gabriely Mackové. „V poslední době se v mnoha obcích v okolí konají různé soutěže. O nejlepší guláše, bramborové saláty a podobně. A protože máme sezonu sklizně brambor, tak se nám to docela hodí a rozhodli jsme se tedy uspořádat soutěž o nejlepší bramboráky. Tedy vošouchy, jak se také říká," vysvětlila.
Pravidla byla jednoduchá. Každý, kdo se chtěl zúčastnit, musel do sobotní páté hodiny odpolední přinést vzorek smažených bramborových pochoutek, a to minimálně pět kusů. Každý z účastníků ale přinesl bramboráků více.
Důvod byl jednoduchý, porotou, která vzorky hodnotila, byli samotní účastníci soutěže a návštěvníci společenského sálu, kde se akce konala. Každý si mohl ochutnat, posoudit a pak na papírek napsat číslo vzorku, který mu chutnal nejvíce.
Jak mohl posoudit autor tohoto článku, mezi jedenácti přihlášenými kolekcemi bramboráků se nenašel jediný, který by byl vyloženě špatný. Všechny chutnaly skvěle.


Po půlhodinovém limitu na ochutnání a posouzení tříčlenný organizační štáb vše spočítal. Na prvním místě skončili se svými vošouchy Pavlíny Kopolovičové, druhý byl Miroslav Fišer a třetí Comovi.
Vítězka nemá žádný tajný recept. „Bramboráky jsem smažila sama a žádný speciální recept nemám. Prostě klasický, který jsem se naučila od maminky," řekla Deníku vítězka.