„Konkrétně jsme si vybírali projektová studia, které se tímto druhem výstavby zabývají a mají s ní zkušenosti," upřesnil Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš s tím, že pokud budou všechny kanceláře reagovat, mělo by se na radnici sejít pět až šest návrhů.

V současné době navštěvují předškolní děti ve Stříbře mateřské školy ve třech objektech. „Jeden je klasická školka, další dva objekty jsou bývalé vilky, které byly na mateřskou školu přestavěny," uvedl starosta.

„Současná kapacita mateřských škol ve městě sice dostačuje, ale pokud by se nová školka postavila, děti by se přestěhovaly do ní a vilky by byly využity jinak," dodal.

Požadavky města na novou školku byly celkem jasné – objekt má mít čtyři třídy pro 112 dětí. Dále vstupní vestibul, možnost alternativního vytápění, jídelnu s kuchyní, která by kapacitou pokryla i vaření pro domov pro seniory, s nímž se v sousedství budoucí školky počítá.

Radnice vybrala pro novou školku a domov pro seniory lokalitu v ulici Prokopa Holého. Jedná se o lokalitu za supermarketem Lidl, kde v současné době nic nestojí. Podle vypracované studie se zde počítá s několika rodinnými domy, domovem pro seniory a právě s novou mateřskou školou.

„Až komise vybere nejlepší návrh, počkáme na dotační tituly, které by se měly pro stavbu předškolních zařízení vyhlásit," uzavřel stříbrský starosta.

Na novou školku už se mateřinky těší

Ve Stříbře funguje v současné době jedna mateřská škola, která ovšem má tři působiště – hlavní areál je na sídlišti v Soběslavově ulici, další dvě předškolní zařízení jsou v Palackého a Pastýřské ulici.

Město, jak je uvedeno na titulní straně, oslovilo projektanty, aby vytvořili studii na novou školku. Ta by měla vyrůst za supermarketem Lidl.
„Určitě je nová lokalita pěkné místo, i dobře položené. Je kousek od autobusového nádraží," řekla Deníku ředitelka stříbrské školky Věra Cikánová.
„Už v minulosti se o výstavbě nové mateřinky ve Stříbře uvažovalo, pak z toho ale sešlo, takže jsme rádi, že se tato otázka znovu řeší. Na novou školku se moc těšíme. Je potřebná," dodala ředitelka.

Dvě pobočky v Palackého a Pastýřské ulici jsou totiž přestavěné vilové domy. Jedná se o starší budovy, které postupně chátrají a potřebovaly by podle ředitelky řadu oprav.

Celkem v hlavním areálu a v obou pobočkách je 243 dětí, což je téměř naplněná kapacita. Ta činí 245 dětí. V Soběslavově ulici je pět tříd celodenních a jedna polodenní, ve vilových objektech je po dvou třídách. Všechna tři zařízení mají vlastní kuchyni.

Pokud by se nová mateřská škola vybudovala v zamýšlené lokalitě v ulici Prokopa Holého, přestěhovaly by se do ní děti právě z obou vilek.
V nové školce se počítá se čtyřmi třídami a kapacitou 112 dětí. A samozřejmě s potřebným zázemím, jídelnou a kuchyní. Ta by měla kapacitou pokrýt nejen potřeby školky, ale také plánovaného sousedního domova pro seniory.