Ten se výcviku věnuje řadu let a vede přímo školu přirozené komunikace s koňmi. Lásku ke zvířatům získal už v dětství, kdy vyrůstal na vesnici, jeho zkušenosti navíc prohloubil pobyt v Mongolsku.

Do Vrbic jej pozvala chovatelka čtyř koní Markéta Šilhavá. „Pana Nováka znám dobře jako člověka, který má k přírodě kladný vztah. Měla jsem u něj koně na výcviku a jeho přístup k nim moc obdivuji. Žila jsem dlouho v Plzni, ale vždycky jsem měla ráda koně, i to byl jeden z důvodů, proč jsem Plzeň vyměnila za místo na venkově. Jsem tu už sedm let a jsem spokojená. Manžel mého koníčka, tedy chov koní, toleruje a hodně mi pomáhá, sám je myslivec. Máme nyní devítiměsíční dceru Markétku, kterou také vedeme k lásce k přírodě a ke všem tvorům," uvedla organizátorka akce Markéta Šilhavá.

Na výcvik koní se přijela podívat i Vlaďka Veselá ze Stříbra. „Udělali jsme si s rodinou malý výlet. Naše pětiletá Niki totiž koně miluje a tvrdí, že až bude velká, nechce mít byt, bude prý spát ve spacáku v ohradě s koňmi," řekla se smíchem mladá maminka. „Výcvik mě zaujal, původně jsem si tu akci představovala trochu jinak, ale i takto to bylo opravdu velmi zajímavé," dodala Veselá.

Martina Sihelská