„Účelem je mimo jiné obnova nebo získání pracovních návyků,“ uvedla ředitelka Úřadu práce Tachov Jana Šimková. Dříve obce využívaly nabídky úřadu práce a vyžádaly si nezaměstnané na takzvané veřejně prospěšné práce. Ty byly částečně honorované. Za veřejnou službu ale lidé nic zaplaceno nedostanou. „Když ji nepřijmou, budou vyřazeni z evidence uchazečů o zaměstnání a přijdou i o dávky hmotné nouze,“ vysvětlila Šimková.

Obce si na nový institut zvaný veřejná služba teprve zvykají a využívají ji dosud minimálně nebo vůbec. „Zrovna minulý týden jsem měli jednání Dobrovolného spolku obcí, kde jsme se touto problematikou zabývali,“ uvedl starosta Stříbra Bohuslav Červený. „Pozvali jsme si ředitelku Úřadu práce Tachov Janu Šimkovou, aby nám vysvětlila některé nejasné informace, počínaje například bezpečností práce. Největším problémem je, že dosud nebyla vydána žádná prováděcí vyhláška. Ale ředitelka Šimková do problematiky nevnesla jasno. Dokud nebudou prováděcí pokyny, je jednání o veřejné službě na vodě. Až budou, pak se teprve rozhodneme, jestli tuto službu využijeme či nikoli. Cítíme, že někteří nezaměstnaní nemají o tuto práci zájem z pochopitelných důvodů – nic za ni nedostanou,“ řekl starosta Červený.

Přesto už asi tři desítky evidovaných nezaměstnaných veřejnou službu vykonává. Možnosti využívá například Městský úřad Planá. „Zatím zde máme čtyři nezaměstnané, z toho tři ženy pracují pro Plánské služby. O další budeme tento týden žádat,“ uvedla starostka Martina Němečková. „Určili jsme jim rajóny, přidělili ochranné pomůcky a oblečení. Organizujeme jim práci a provádíme kontrolu. V současné době uklízejí po zimě,“ řekl vedoucí Plánských služeb Jiří Draxal.

„U nás máme dvě osoby, které jsme zařadili pod naše technické služby. Pomáhaly při odklízení sněhu, teď provádějí jarní úklid včetně zametání chodníků,“ uvedl starosta Bezdružic Jan Soulek.

Tachov prozatím úřad práce o přidělení nezaměstnaných na veřejnou službu nepožádal, ale má to v úmyslu. „Vše je ve fázi jednání. Měli bychom zájem o dva lidi na letní sezónu. Zaměstnali bychom je na pomocné práce na fotbalovém stadionu. Úkoloval a kontroloval by je správce stadionu,“ uvedl ředitel tachovských sportovišť Petr Vrána.

„Tuto službu nevyužíváme a budu dělat všechno, abychom ji využívat nemuseli. Lidí, kteří jsou na tuto práci přidělováni, nevytvářejí žádné hodnoty, jde jim jen o razítko, že tady byli a práci obvykle žádnou neodvedou,“ míní starosta Černošína Miroslav Plincelner. „Nejsou stanovena žádná pravidla, zatěžuje to obecní rozpočet. Musel bych k nim přidělit člověka, který je bude evidovat, přidělí a zkontroluje jim práci, rozdá pracovní náčiní a bude se o ně starat. A nakonec si na to, že pracují, budeme jen hrát, protože ve skutečnosti tomu tak nebude.“