Už jenom pět týdnů zbývá do vyhlášení výsledků soutěže Vesnice roku Plzeňského kraje 2007. Z tachovského regionu se ji letos zúčastňují čtyři obce. A to Kostelec, Konstantinovy Lázně, Rozvadov a Broumov. My jsme se zajímali o to, jaké vyhlídky na konečný úspěch jednotlivé obce mají. „Jsem přesvědčený, že by nám slušela stuha za společenský život, ale ambice máme určitě větší. Jsme skromní, ale ctižádostivost je na místě,“ říká s úsměvem František Trhlík, starosta Kostelce. „Komisi zaujalo, jak plánovitě vše u nás řešíme,“ dodal. Kostelečtí se soutěže zúčastňují už třetím rokem. „Získali jsme určité zkušenosti a nastal u nás posun. Samozřejmě k lepšímu,“ dodal Trhlík.

Nováčkem jsou naopak Konstantinovy Lázně. „V čem jsme silní v kramflecích? To nedokážu posoudit, ale velkou pozornost jsme věnovali údržbě zeleně. To by mohla být naše silná stránka,“ vyjádřil se starosta Karel Týzl. Konstantinolázeňský obecní úřad v údržbě životního prostředí intenzivně spolupracuje s lázeňskými ústavy. „Každý sice máme své pozemky, ale úsilí zeleni věnujeme stejné,“ dodal Týzl. „Nemohu předjímat a hodnotit. Vše záleží na posouzení krajské komise. Ta bude mít poslední slovo,“ zůstává na zemi starosta Rozvadova Jindřich Červený. „Každopádně je ale účast v soutěži motivací do naší další práce,“ podotkl první muž rozvadovské radnice.

Také Rozvadovští se soutěže zúčastňují už potřetí. A získali v nich dokonce i několik vavřínů. „Před dvěma lety to byla Bílá stuha za práci s mládeží a loni uznání Rady Plzeňského kraje. To nám náleželo za celkovou práci,“ informoval nás Jindřich Červený. „Rádi se necháme rozhodnutím komise překvapit,“ říká starosta Broumova Ondřej Stec. „Ale jsem přesvědčený, že jsme udělali vše pro to, abychom v soutěži uspěli,“ dodal starosta obce, která se ´klání´ zúčastňuje už počtvrté. Broumovští už také získali několik mimořádných ocenění. „Krajská komise nám je udělila například za přeshraniční spolupráci a občanskou pospolitost,“ uvedl Stec. „Řada starostů se po výsledcích pídí. Ale spíše v legraci. Prý bych neměl být tak tajemný,“ směje se předseda krajské komise Miroslav Plincelner. „Ale stejně nikomu nic neprozradím. Ani vám. Všichni členové komise jsou totiž až do vyhlášení výsledků vázáni mlčenlivostí. Dokonce jsme složili slib,“ uzavřel starosta Cernošína.