„Výstavba elektráren je zatím jen záměr, nyní se bude po dobu jednoho roku posuzovat vliv této stavby na životní prostředí,“ řekl Deníku starosta Stříbra Miroslav Nenutil. Připustil také, že za jistých podmínek by město uvažovalo i o jiné lokalitě, pokud tato nebude vyhovovat. Občané Stříbra se zatím touto otázkou nenechávají vyvést z rovnováhy. Možná je to tím, že diskuze k celému projektu je teprve na počátku a mnoho lidí zatím nemá dostatek informací.

Deníku to potvrdil i stříbrský Josef Hrábek. „Neumím to posoudit. Nevím ,kde budou stát, ani jak budou vypadat,“ vyjádřil se. „Nejsem odborník, rozhodnutí nechám na kompetentních,“ komentoval situaci Jan Schimmer ze Stříbra. „ Sice to bude v okolí strašit, ale pokud odborníci rozhodnou, že je to menší zlo, tak jsem připraven jejich názor akceptovat. Jen bych chtěl, aby zde nezasahovala žádná lobby,“ dodal. Jedním z důvodů, proč město kývlo na tuto nabídku ČEZu, byl i finanční přínos. Město tímto získá několik milionů korun.

O tom, jak je budou investovat, nás opět informoval starosta Nenutil. „Budou to peníze získané nad rámec našeho rozpočtu. Nejspíše bychom investovali do té části obce, která bude elektrárnám nejblíže. Také bychom potřebovali v určitých částech města provést nové odkanalizování a vodovody, na které v současné době město nemá peníze,“ vypočítává ekonomické výhody starosta. Ty také hrají velkou úlohu v názorech občanů na celou výstavbu.

„Se stavbou souhlasím, doufám, že městu to přinese levnější energii a že elektrárny pokryjí alespoň část jeho spotřeby elektřiny. Stříbro se tím, podle mého názoru, trochu osamostatní. Ty větrníky jsou určitě lepší než jaderné elektrárny,“ podělila se s námi o svůj názor Jaroslava londová ze Stříbra. Stříbrští občané proti zamýšlené výstavbě vcelku nic nemají, jen se bojí, jak bude působit esteticky. „ Z hlediska ekologie je to fajn, z hlediska estetiky je to šílený,“ řekla doslova Jaroslava Bušková.