„Traktor už máme a nyní čekáme na sypač, který bude sloužit v zimním období. Sypač by nám měl být dodán během příštího týdne," řekla Tachovskému deníku úřednice odboru správy majetku města Bor Hana Kozáková a dodala: „Zimní údržbu zajišťujeme pomocí technické údržby města Boru, kde máme zaměstnance." Bor má ve své správě dvacet obcí, to je nejvíce na Tachovsku. Nároky na údržbu jsou tak logicky vyšší. „Neuvažujeme o tom, že bychom některé chodníky nebo části města na zimu uzavřeli. Pokud by napadlo více sněhu a bylo potřeba sníh odklidit rychle, pomáhají nám s úklidem nebo prohrnutím i někteří zemědělci, kteří sídlí ve spádových obcích," dodala Kozáková.

V okresním městě bude stejně jako minulou zimu doporučený omezený průchod chodníkem skrze park u bývalého letního kina. Chodník je už osazený cedulemi s upozorněním, že se v zimě neudržuje. „Procházení možné je, ale pouze na vlastní nebezpečí. Nejde o to, že bychom údržbu v zimě nezvládli, nesolí se tam z ekologických důvodů. Při tání se vsakuje i posyp, ten narušuje a poškozuje kořeny stromů a dřevin, které v parku rostou," řekl mistr provozu Západočeských komunálních služeb v Tachově Josef Janů.

O veřejná prostranství a bezpečnost chodců se v Tachově stará firma. A například v zimních měsících se jí platby nevyplácí paušálně, ale proplácí se pouze za skutečné výjezdy. „V zimě máme plán, podle kterého projíždíme chodníky. Podle množství sněhu se sníh odfrézuje, shrne a následně se chodníky posolí. Když přimrzne a hrozí ledovka, vyjedeme se sypačem a chodníky prosolíme. Obvyklý poměr posypového materiálu je půl na půl sůl se štěrkem."

Také ve Stříbře se o chodníky a další veřejná prostranství stará firma. „Do ulic jsme vyjeli poprvé předevčírem, když napadl první sníh. Ani letos nepředpokládáme potíže s údržbou chodníků v zimních měsících a nechystáme se uzavírat žádnou část města, některé chodníky či jejich části. Průchozí zůstane v zimě i městský park, kde v případě potřeby použijeme inertní posyp, což je drobný kamínek," vysvětlil prokurista Správy majetku města Stříbra Dalibor Frič.

Města, obce, ale i najaté společnosti se na zimu připravují v podstatě celý rok. Už během letních měsíců se nakupuje posypový materiál, sůl, štěrk a inertní posyp. Pravidelně také probíhá kontrola a údržba traktůrků, sypačů nebo fréz. Většina techniky je multifunkční a dá se proto využít celoročně.

Jaroslava Hohlová