Svatý Martin sice v sobotu sníh na Tachovsko nepřinesl, oslavy jeho svátku se ale konaly po celém okrese. Už v pátek uspořádala Mateřská škola ve Stříbře tradiční Svatomartinský průvod. „Martin přijel na krásném hnědákovi a doprovodili ho děti a rodiče od Mateřské školy na Masarykovo náměstí. Tady pak děti připomněly všem zúčastněným legendu o Svatém Martinovi. Letos bylo připraveno i malé překvapení, poprvé vystoupily i Světlušky z Poběžovic s ohňovou show. Poděkování patří všem, kteří nám s akcí pomohli,“ řekla Deníku ředitelka mateřinky Věra Cikánová a s úsměvem dodala, že si všechny děti do dalšího roku přejí, aby Martin na bílém koni přijel.

Neobvykle lidským setkáním, s úžasnou atmosférou, pak bylo Martinské setkání v Křivcích, které se letos již po dvanácté uskutečnilo v tamním kostele sv. Martina. Občanské sdružení Martinus, pod vedením Heleny Bockové kostel už dvanáctým rokem obnovuje a Martinská setkání zde pravidelně pořádá. Kostel sv. Martina zaplnili do posledního místa návštěvníci, aby si poslechli nejen legendu o známém světci ale také se zaposlouchali do vystoupení pěveckého souboru Jen tak, Souhlas, nebo Lentilek. Kromě toho byla pro návštěvníky připravena ochutnávka Martinské husy, Martinského vína nebo Martinských roháčů. Na zahřátí pak nechyběla medovina a svařené víno.

Martinský lampionový průvod s Martinem na hnědém koni pak prošel také Bernarticemi, od tvrze na sportovní hřiště, kde na všechny v ne příliš vlídném podzimním podvečeru čekalo opečení vuřta. „Svatý Martin letos sníh nepřivezl, symbolicky jsme proto osedlali hnědáka. Budeme doufat, že příští rok osedláme bělouše,“ usmál se Václav Pinta za Kulturní spolek Bernarticka, který kulturní akci pořádá.

MARTIN NA KONI v BernarticíchZdroj: Deník / Hohlová Jaroslava

Po celém Tachovsku pak mohli lidé navštívit restaurace, kavárny, nebo vinárny. K ochutnávce byla připravena první várka Svatomartinského vína, husí pečínky a jiné dobroty. Jedna z návštěv mohla příznivce oslav svatého Martina přivést do Cukrárny U Kostela v Plané. Připravena byla ochutnávka husího kaldounu, posvícenských koláčů a pagáčů, a nechyběla ani nabídka mladých martinských vín.

Tachovský cykloklub Nežeňme pak vyrazil na tradiční martinskou, téměř třiceti kilometrovou cyklo vyjížďku. Součástí výletu pak bývá také důsledné hlídání času a jak je již zvykem, 11. 11. v 11 hod. a 11 minut si členové připíjí Svatomartinským vínem.

LÁSKA K HORÁM jako smysl života.Festivalový film:  Pohádka Johna Shockleeho.
Nejlepší adrenalinové zimní filmy promítli v kinu Mže