Plzeňský mykolog Zdeněk Hájek upozornil, že v současné době rostou houby nejvíce v trávě na sídlištích, v parcích a zahradách. „Objevily se teď po velkých deštích. Vyskytuje se velké množství pečárek – polních, zápašných a Bernardových, mnoho špiček, prášivek a také kotrče. Také jsem již viděl prvního hřiba strakoše,“ vyjmenoval odborník.

Mykolog očekává, že hub bude přibývat. „Pár dní to ale ještě potrvá. V lesích zatím ještě rostou na okrajích u cest nebo na paloucích,“ informoval Zdeněk Hájek.

Šumava a Český les

Podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rostou houby momentálně nejvíce na Šumavě, a to v okolí Modravy, Prášil a na Železnorudsku. Nejhorší situace je pak na jižním a severním Plzeňsku. Na Tachovsku a Domažlicku najdou lidé nejvíce hub v oblasti Českého lesa. Dobrá situace je ale také v okolí Plzně a na Rokycansku.

Zubařka Hana Makoňová zachraňuje zvířata dvacet let.
Zachránila labuti život. Veterináři ji udali za týrání

Dle ČHMÚ obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích, zhruba deset dní po nich, a následném teplém nikoli však horkém počasí, nejvíce ale od července do září.

Na houby k hracholuské přehradě vyrazila v úterý Lenka Kašparová z Plzně. „Vyjeli jsme s kamarádema kamarádkou, za hodinku jsme společně nasbírali velký košík,“ uvedla Plzeňka s tím, že nejčastěji nacházeli babky, kozáky, klouzky a bedly. „Hned u cesty nás překvapily také tři obrovské pýchavky, ze kterých jsme si udělali řízky. Zbytek hub už sušíme,“ sdělila Kašparová.

Odborník poradí

Mykolog Zdeněk Hájek řekl, že pokud si lidé nebudou svým úlovkem jisti a budou chtít poradit, je možné houbu vyfotit a poslat na email. „Upozorňuji ale, že fotografie musí být kvalitní. Je zapotřebí, aby lidé houbu vyfotili jak shora, tak zespodu. Musí být patrné, zda se jedná o lupenatou nebo hřibovitou houbu, aby bylo poznat, jakou barvu mají lupeny a zda má prsten na třeni,“ popsal. Dodal také, že je nutné, aby lidé houbu vyfotili celou. „Nesmí být v polovině uříznutá. Dobré také je, když lidé napíší, kde houbu nalezli a popsali, jakou má vůni,“ doporučil mykolog.

Kamila Kikinčuková a Radek Zima v muzikálu My Fair Lady.
Po dvou letech se do plzeňského Pluta vrací My Fair Lady