"Pojď bratře a usedni se mnou ke kamennému stolu“,tak zval ve středověku pan Bušek z Velhartic svého přítele k „ochutnávce“ vína.
Ve Stříbře to sice nebyl pan Bušek, ale majitelé restaurace Gastro Zlatý kalich. V páteční podvečer 7.3.08 zde proběhla degustace vín. V krásném prostředí a velmi příjemné atmosféře se tu sešlo kolem 40 lidí.


Sommelier společnosti Macro Pavol Velič, který je i nositelem degustačních zkoušek a absolventem vin. Akademie, měl skutečně co nabídnout. Vinotéka této společnosti totiž čítá až na 850 vzorků vín z celého světa. Degustace byla zahájena vínem Cremánt Chardonay roč. 2005, jemně perlivým vínem, které návštěvníkům otevřelo chuťové pohárky. Následovala vína z Mělníka, Frankovka z Mutěnic, ale i italské víno Valpolicella Clasicco roč. 2005, které bylo žhavé a plné italského letního slunce.


„Na degustaci jsem poprvé,“ přiznal se nám Stanislav Cetl ze Stříbra. „Každopádně i když jsem laik, nejvíc mi chutnala česká vína, konkrétně mělnický Hibernal. Je to chuťově příjemné a kyselejší víno,“dodal Cetl, který byl na degustaci s manželkou Janou. Degustaci si pochvalovali i manželé Macákovi. „Takových akcí by klidně mohlo být více, zvláště v takovéto příjemné společnosti s dobrou partou lidí,“ byli spokojeni mladí manželé.
A jaké víno doporučuje sommelier Pavol Velič?


Kvalitní víno české provenience najdete u společnosti Vinnum –Velké Pavlovice, Znovín- Znojmo, ale také v Mikulově a sklepích ve Valticích v ročníku 2005.


A pokud dáváte přednost vínům ze zahraničí, věřte, že víno ze země klokana z Austrálie Vás také nezklame, kupte si ročníky 2000 a 2005 a pak zjistíte, že ve víně je pravda. Pravdou ovšem, podle mě je také to, že je potřeba citlivě rozeznat po kolikátém litru.

Autoři: Martina Sihelská, Hana Štollová