VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Degustátoři vybrali v sobotu nejlepší víno pocházející z plodin Tachovska

TACHOV - Hlavní cena patří nápoji, který dodal do Tachovské bobule Jaroslav Pavlásek

16.4.2007
SDÍLEJ:

Porotci Václav Smihrodský a Jan Hřebejk (zprava) u seřazených lahví sevzorky vín tachovských pěstitelů.Foto: DENÍK/ Jiří Kohout

Nejlepší červené víno vyrobené z plodin vypěstovaných na Tachovsku není z révy, ale z rybízu. Do šestého ročníku soutěže Tachovská bobule, který se konal v sobotu v hotelu Olympic v Tachově, jej přihlásil Jaroslav Pavlásek pod názvem Červený a černý. „Celkem se nám sešlo čtrnáct vzorků vín, z toho tři bílá vína, jeden sekt a zbytek jsou červená,“ informoval nás hlavní organizátor Tachovské bobule Jan Hřebejk. Porotci, kteří se v sobotu při hodnocení kvality vín tachovských pěstitelů sešli, se shodli v tom, že letos nebyl žádný slabý vzorek. Všechny donesené nápoje se vyznačovaly solidní kvalitou.

Degustátorům nejvíce chutnalo zmíněné rybízové víno, o druhé a třetí místo se muselo rozhodnout v rozstřelu, neboť nápoje získaly stejný počet bodů. Nakonec skončilo druhé Čučo z Máchovky Václava Smihrodského a třetí Maminčino čaro Jitky Vocelkové. Bohumil Vocelka je také jedním z mála pěstitelů, který se pokouší na Tachovsku vyrábět víno z révových hroznů. „Úrodu máme každý rok, ale tak jednou za deset let se podaří vypěstovat velmi kvalitní úrodu,“ řekl nám. Chce to podle něj sušší a slunečný rok. Vocelkovi pěstují modré i bílé hrozny, víno však vyrábějí jen z modrých.

Ročně tak pětadvacet až třicet litrů. Při sobotní Tachovské bobuli ochutnávali porotci vína nejen z rybízu a hroznů, ale třeba také šípková, bezová, případně z různých ovocných směsí. „Mohou být z čehokoliv, podmínkou je pouze to, aby byla plodina vypěstovaná na Tachovsku,“ vysvětlil Hřebejk. Degustátoři nevěděli, který vzorek pijí, ochutnávali podle čísel. Původce vína byl odhalen až po vyhlášení výsledků. Ochutnávalo s eklasickým způsobem, vzorky byly seřazeny podle cukernatosti a hodnotil se vzhled vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Kromě nápojů se soutěžilo také o nejlepší vinětu. Vyhrálo Maminčino čaro Jitky Vocelkové.

16.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nehoda si vyžádala jednu oběť

Kostel sv. Prokopa v Lestkově.
5

FOTO: Kostel sv. Prokopa v Lestkově ožil adventním koncertem

Slováci ze Stříbrska oslavili Mikuláše a konec roku

Stříbro – Slováci, kteří žijí na Stříbrsku, se sešli v sobotu v areálu terénu sv. Petra ve Stříbře na tradiční mikulášské nadílce, kterou uspořádalo sdružení Regionální Obec Slovákov ve Stříbře.

Naši prvňáci ze ZŠ Bezdružice

Tachovsko - Ve středu 13. prosince najdete v Tachovském deníku prvňáky ze ZŠ Bezdružice. Nezapomeňte si koupit noviny.

Jakub Davidík zaběhl další rekord. Neztratil by se ani mezi muži

Stříbro – Na to, že nadějný stříbrský atlet Jakub Davidík láme jeden žákovský běžecký rekord za druhým, si už atletická veřejnost i příznivci tohoto sportu zvykli.

Ve středu se budou zpívat koledy

Tachovsko – Středeční večer přiláká na mnohá veřejná prostranství na Tachovsku desítky lidí, aby si společně zazpívaly nejznámější české koledy a vánoční písně.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT