„Počet soutěžícíh, ten já vždycky komentuju tak, že je to sinusoida. Už jsme měli pětatřicet účastníků, to už bylo z organizačních důvodů moc, teď máme šestnáct, to je zase málo. Optimální je od dvaceti do pětadvaceti soutěžících,“ vyjádřil se hlavní organizátor soutěže František Matoušek. „Ale na druhé straně, zdá se mi, že úroveň salátů je pořád lepší a lepší. Letos vyloženě nebyl žádný špatný,“ dodal.

Jeho slova potvrdila předsedkyně sedmičlenné poroty Marie Dvořáková. „Úroveň přihlášených salátů je skutečně solidní, není žádný slabý. Všechny jsou dělané podle klasické receptury, neměli jsme tu žádný, který by se vymykal netradičním zpracováním nebo ingrediencemi. Jen jeden vzorek byl do červena, zřejmě přidanou paprikou,“ popsala.

Vzorky byly anonymní, očíslované a jen jeden člověk, který ovšem nebyl členem poroty, věděl, kdo který salát přinesl. Každému členu poroty podle jejího vyjádření stačí k ochutnání a posouzení většinou jen jedna lžička. „Ovšem někdy se stane, že na poprvé se nedokážeme jednoznačně rozhodnout, tak ochutnáme ještě jednou. Hodnotíme chuť a vzhled salátu,“ dodala předsedkyně poroty.

Hodnotící sedmička se podle Matouška nevybírá jednoduše. Podmínkou soutěže je, aby salát vyrobil výhradně muž, v porotě pak převládají ženy. „A sehnat třiadvacátého prosince ženu, která by měla čas, je těžké. Porota navíc musí být nezávislá, žádný člen nesmí být v příbuzenském nebo partnerském vztahu se soutěžícími,“ uvedl pořadatel.

Ze šestnácti soutěžních salátů nakonec porota vybrala jako nejvydařenější bramborový salát, který vyrobil Jaromír Ruda. Ten vyhrál podruhé za sebou. „Mám z toho radost, i když jsem myslel, že můj salát není ničím výjimečný. Mně osobně ani moc nechutnal, ale porotě ano. Jinak bramborový salát připravuji klasicky, nemám žándou speciální recepturu, ani ingredience,“ řekl Deníku vítěz.