Necelých pět kubíků vody spotřebuje za měsíc Jan Vačviric ze Stříbra. Když sedí nad fakturou od Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které na Tachovsku provozují vodovodní síť, není mu příliš jasné, za co všechno musí platit. “Faktura jako taková celkem přehledná a jasná je. Jenom nechápu některé položky. Není mi napříjklad jasné, jak se tvoří ceny. Z čeho se třeba vychází při tvorbě ceny vodného a stočného a kdo ceny schvaluje,“ řekl nám. „Samozřejmě chápu, že musím zaplatit spotřebovanou vodu. K tomu ještě platíme tak zvanou pevnou složku.

Zajímalo by mne, co to vlastně přesně je,“ dodal. Spotřebitel ze Stříbra se domnívá, že peníze z tzv. pevné složky jdou na údržbu a opravy vodovodních a kanalizačních sítí. O vysvětlení jsme požádali přímo vedení podniku Vodárny a kanalizace Karlovy Vary. „Z pevných složek je hrazena část nákladů na udržování tlaku ve vodovodní síti, údržba, opravy vodovodního i kanalizačního systému,“ uvedl náměstek pro provoz sítí Petr Lysák. „Z této položky dále financujeme pravidelné odečty, výměny, přecejchování a opravy vodoměrů, chod fakturace, zasílání faktur odběratelům,“ vysvětlil dále.

Pevná složka je tedy platbou za možnost odběru vody a jejího vypouštění. Zákazník připojený na veřejnou vodovodní a kanalizační síť, pro kterého jsou tyto služby stále připraveny, ji hradí, ať vodu odebere či nikoliv. Cena vodného a stočného je ze zákona věcně usměrňovanou cenou. „Při její kalkulaci uplatňuje provozovatel pouze ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk,“ řekl nám dále Lysák.

Ceny vodného a stočného schvaluje pro Tachovsko valná hromada Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech, které je majitelem vodohospodářské infrastruktury a s VaK Karlovy Vary má uzavřenou smlouvu. Výše vodného a stočného je jednotná pro všechny obce a města, které jsou členy Vodohospodářského sdružení. Výpočet pevné složky na jednotlivých fakturách odběratelů provádí VaK podle Lysáka na základě průtočné kapacity vodoměru, a to v průměrné výši deset procent z celkové průměrné ceny vodného a stočného.

Maximální podíl z ročního výnosu, který může provozovatel získat z pevných složek, určuje Ministerstvo financí a je to maximálně 20%. „Průměr na den na fakturách je tedy roční výše pevné složky vydělená počtem dní v roce. Pro výpočet pevné složky za fakturovací období je tento průměr vynásoben počtem dní fakturačního období. Kompletní přehled cen je k dispozici na městských a obecních úřadech,“ dodal Lysák.