Na místo ihned zavolali Karla Bobála, který na Tachovsku provozuje Záchrannou stanici živočichů. „Volavku jsem ihned vyprostil. Byla chycená do nelegální čelisťové pasti. Železa byla dokonce dvojitá, zvíře v takovém případě nemá žádnou šanci,“ uvedl Bobál.

Jak dodal, volavka měla velmi vážně poraněnou končetinu. „Ihned jsem ji naložil do auta a vezl k veterináři. Bohužel, cestou nevydržela a musela být utracena.“

Podle Bobála si ten, kdo past nastražil, počínal velmi nezodpovědně a bezohledně. „Nejenže je taková past zakázána, ale navíc byla umístěna v lokalitě blízko obce, kam chodí lidé často na procházku. Nebezpečná tak byla i pro ně,“ uvedl.

Původce nelegální pasti pomohla odhalit jiná past. Záchranáři zvířat se dohodli, že na místo instalují fotopast, díky které se podařilo člověka, který železa k rybníku umístil, natočit. Materiály předali ihned policii.

Volné bruslení ve Stříbře. Venkovní plocha na bruslení s opravdivým ledem je vzácnost, obzvlášť když venku nepanují trvalé mrazy. V Palackého ulici ve Stříbře ji mají a každý den odpoledne si tam může přijít zabruslit i veřejnost.
OBRAZEM: Ve Stříbře se bruslí na venkovní ledové ploše, podívejte se

Jak Deníku sdělila tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková, případem se zabývá hospodářská kriminálka. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat a pytláctví,“ informovala policejní mluvčí. Pachateli, který je policii už znám, hrozí v tomto případě trest odnětí svobody až na dva roky.

Jak doplnil provozovatel záchranné stanice Karel Bobál, existují mnohem šetrnější pasti. „Pokud mají třeba majitelé rybníků problémy se zvěří, která jim loví ryby, existuje tak zvaný sklopec. To je past klecového typu, do které se zvíře chytí živé, a nehrozí mu ani žádné zranění,“ uvedl.