Už jen dvě jména zůstávají na seznamu kandidátů na českého prezidenta: předseda Akademie věd Václav Pačes a současný prezident Václav Klaus. Očané, (alespoň jim to sibovaly před volbami politické strany), měly mít možnost volit prezidenta přímo. V roce 2008 to však ještě nebude, hlavu státu zvolí Parlament a Senát. Přímou volbu by si na Tachovsku přála většina lidí, jak vyplynulo z nedávného orientačního průzkumu.

Proti byla zhruba třetina lidí, ti byli většinou s působením současné hlavy státu spokojení. „Václav Klaus je dobrý prezident, nedělá zemi ostudu,“ shodovali se dotázaní příznivci prezidenta. „Přímou volbu slibovaly všechny strany, včetně naší, ale v současnosti leží návrhy na změnu ústavního zákona v ústavně – právním výboru, do parlamentu ještě nedorazily. Takže přímo se bude volit nejdříve v roce 2013,“ říká poslanec za ČSSD Václav Votava ze Stříbra. Podle Votavy je přímá volba ošidná.

„Pozitivní je, že prezident by jako hlava státu získal díky přímé volbě i silnější mandát a legitimitu, měl by hrát integrující roli ve společnosti a je proto lepší, když reprezentuje většinu občanů, než jen aktuální většinu v Parlamentu,“ říká poslanec České strany sociálně demokratické. Pokud by prezidentem byla charismatická osobnost, snadno by se s ní ztotožnili i občané. Došlo by k posílení přímé demokracie. „Přímá volba má ale několik úskalí. Předně by se musely posílit pravomoci prezidenta,“ říká Votava.

Pak je prý otázkou, zda se vůbec na naší politické scéně objeví dostatečně silná osobnost, která by byla nadstranická. V současnosti to tak podle řady poslanců není. Pokud se nenajde silná osobnost z politického prostředí, hrozí podle Votavy zvolení populisty. „Může být zvolen populista se silným finančním zázemím, a kdyby navíc ovládal média, mohl by to být problém,“ myslí si stříbrský poslanec. Nevýhodou je i to, že přímé volby jsou nákladné. Sebevětší osobnost pohoří, nemá–li kapitál. Navíc by přibyly další volby, občané by z nich mohli být unavení, a u ostatních voleb by poklesla účast, což by zase nahrálo různýmextremistům.

„Přes všechna tato negativa si myslím, že by si čeští občané přímou volbu zasloužili. Musel by to ale být člověk nadstranický, respektovaný a uznávaný ve světě i doma, bezúhonný, charakterní. Který bude držet názor vlády a nebude se nedopouštět vlastních prezentací, jež jsou v rozporu se zájmy státu. Nejsem přesvědčen, že bude lehké takovou osobnost najít,“ shrnul Václav Votava.