„Děláme je již třetím rokem. Snažíme se, aby to u nás v obci více žilo a také aby to k nám táhlo i přespolní,“ řekla Deníku Jiřina Ženíšková, majitelka hospody. V nabídce byly jitrnice, jelítka, tlačenka a polévka, ale také ovar či guláš. Mnozí přicházeli k výdejnímu okénku již před stanovenou prodejní dobou, aby si vyzvedli předem objednané vepřové dobroty, které měli prodávající vzorně připravené s popiskami v taškách. A do fronty se stavěli i ti, kteří si chtěli vybrat až na místě. „Vezmu si bílou tlačenku, tu mám rád. Vloni byla výborná,“ těšil se vranovský Václav Mráček.

Vepřové hody ve Vranově si nenechalo ujít spoustu lidí. | Video: Deník/Monika Šavlová

S plnými taškami pak většina zamířila hned do vedlejších dveří, které vedou přímo do hospody, aby okoštovali i něco z teplé zabijačkové nabídky. Obsluha nestíhala roznášet ovar, guláš či „prdelačku“, jak někdo nazývá zabijačkovou polévku. „Byli jsme tu už vloni. Nakoupili jsme si a nyní si jdeme dát teplou polévku,“ přesouvali se od prodejního pultu do vyhřáté hospody Petr a Eliška Nutilovi ze Stříbra. Kdo byl dostatečně zasycen mastným, mohl se dorazit domácími zákusky či koláči, které upekla sama Jiřina Ženíšková. „Zákusky máme v nabídce stále, nejen v době zabijačky,“ připomenula.